Največ grammyjev prevzel Kendrick Lamar

Taylor Swift je osvojila tri grammyje, med njimi najdragocenejšega za album leta. Svoje prvi gramofon pa je dobil Justin Bieber.

Objavljeno
16. februar 2016 09.20
US-GRAMMY-SHOW
M. Č.
M. Č.
Los Angeles - Raper Kendrick Lamar je upravičil naziv favorita in na ponedeljkovi 58. podelitvi glasbenih nagrad grammy v Los Angelesu pobral pet pozlačenih gramofonov ameriške Akademije glasbenih umetnosti. Nominiran je bil sicer v 11 kategorijah. Taylor Swift je osvojila tri grammyje, med njimi najdragocenejšega za album leta za studijski izdelek 1989.

Lamar je na letošnjih grammyjih osvojil nagrado za najboljši rap album (To Pimp a Butterfly), rap nastop, rap video in rap skladbo.



V spomin se bo številnim vtisnil njegov prihod na oder v lisicah, verigah, razmršen in na videz pretepen. Pokazal je tudi zemljevid Afrike in na njem ameriški kraj Compton, znan po policijskem nasilju do temnopoltih, povzema Slovenska tiskovna agencija.

Taylor Swift ima v svoji zbirki nagrad že drugi grammy za album leta. Prvega je osvojila leta 2009 za album Fearless. Istega leta ji je na podelitvi nagrad televizije MTV Kanye West ukradel mikrofon in kasneje trdil, da je s tem zaslovela. Swiftova je ob prevzemu nagrade dekletom sporočila, naj se osredotočijo na svoje delo in zanemarijo negativce, ki si lastijo zasluge za njihov uspeh. Swiftova je odnesla še grammyja za najboljši pop vokalni album in glasbeni video (Bad Blood).

Tri grammyje so osvojili tudi Alabama Shakes, Weeknd je dobil dva, med nagrajenimi pa so bili še Stapleton, Pitbull, D'Angelo, Kirk Franklin, Jason Isbell, Tony Bennett in Ed Sheeran. Nagrado za skladbo leta sta osvojila Mark Ronson in Bruno Mars (Uptown Funk), Justin Bieber pa je osvojil svojega prvega grammyja in sicer za glasbeni posnetek (Where Are U Now). Nagrade so podelili v 83. kategorijah, za najboljšega novega umetnika jo je pobrala Meghan Trainor.

Svojega nastopa na letošnjem finalu nogometa Superbowl se je ob podeljevanju nagrad spomnila Beyonce. Njen nastop je razburil bele Američane, ki menijo, da je pretiravala s črno militantnostjo in prikazovanjem zgodovine nasilja proti temnopoltim v ZDA. »Umetnost na različne ljudi različno učinkuje,« je med drugim povedala na grammyjih.

Slavnostna podelitev je minila v znamenju številnih nastopov, tudi spominskih.

V čast pokojnemu Davidu Bowieju je deset njegovih uspešnic, napravljena v pevčev slog, predstavila Lady Gaga, legende bluesa B.B. Kinga pa so se spomnili Chris Stapleton, Gary Clark Jr. in Bonnie Raitt.

Nastopili so tudi Carrie Underwood in Sam Hunt ter Ellie Goulding in Andra Day. Skupina Hollywood Vampires, v kateri so Johnny Deep, Alice Cooper in Joe Perry, je z nastopom počastila člana skupine Motorhead Lemmyja Kilmistera, Stevie Wonder je zapel skupaj s Pentatonixom, člani nekdanje skupine The Eagles in Jackson Browne pa so peli za pokojnega Glenna Freyja.