Na triletno kolobarjenje s praho s povsem zadeto poezijo

Nenavaden duet, ki ga sestavljata Jure Novak in Uroš Buh, bo svoj prvenec predstavil jutri.

Objavljeno
14. januar 2015 11.35
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Natriletno kolobarjenje s praho je projekt, ki je nastal na pobudo avtorja in režiserja Jureta Novaka ob izidu njegove druge pesniške zbirke, Stare pesmi, leta 2011. K sodelovanju je povabil svojega prijatelja, vsestranskega vokalista in multiinštrumentalista Uroša Buha (ReLight, Same babe, Zaklonišče prepeva).

Natriletno kolobarjenje s praho predstavlja na trenutke trk, na trenutke pa zlivanje besedila in glasbe, saj pesniška besedila sobivajo z glasbenimi pristopi, ki črpajo iz punkersko-grungerske generacije kateri pripadata avtorja. Nastalo je prgišče skladb, ki sta jih predstavila na nekaj nastopih v Ljubljani in po Sloveniji, leta 2013 pa sta na festivalu KantFest v Rušah prejela Zlato kanto, prvo nagrado, ki je vključevala snemalni dan v studiu 22 mariborske RTV.

Tam sta posnela osem skladb, ki tvorijo prvenec Natriletno kolobarjenje s praho, v obdelavo pa sta skladbe vzela še Igor Vuk (N'Toko, Moveknowledgment) ter Gregor Zemljič (Random logic, Earresistible mastering). Rezultat je kompaktna in energična plošča, ki se giblje med družbenim angažmajem in intimnimi vpogledi v sodobni vsakdan in je izšla pri založbi Celinka. Gre za manifest generacije, ki ji je skoraj uspelo ... dobiti službo, narediti kariero, imeti stanovanje ter družino.