(Ne)privlačne podobe Mozarta iz Salzburga

80 eksponatov, posvečenih mojstru, iz različnih koncev Evrope.

Objavljeno
25. januar 2013 12.43
Posodobljeno
25. januar 2013 17.00
ap/Austria New Mozart Portrait
Je. K., kultura
Je. K., kultura

V salzburškem Mozarteumu bodo od 26. januarja do 14. aprila na ogled postavili razstavo z naslovom Mozartove podobe, podobe Mozarta - portret med idejo in realnostjo. Na njej bo predstavljenih okrog 80 eksponatov z različnih koncev Evrope, poroča STA.

Na razstavo bo vključenih tudi 12 od 14 obstoječih portretov, ki so nastali za časa glasbenikovega življenja. Ob njih bodo na ogled ponaredki, kopije in idealizirane podobe iz različnih obdobij, pa tudi sodobni reklamni izdelki z Mozartovo podobo.

Poleg tega je sklad Mozarteum skupaj z Galerijo Thaddaeus Ropac slikarjema Marcu Brandenburgu in Bernhardu Martinu zaupal nalogo, da ustvarita nekaj glasbenikovih portretov, salzburška založba Anton Puster pa je poskrbela za izid kataloga.

Kot je povedala Gabriele Ramsauer, ki skrbi za muzejsko dejavnost Mozarteuma, želijo med množico idealiziranih podob izpostaviti realistične portrete Mozarta. Dodala je, da te jasno kažejo, da je bil glasbenik pravzaprav precej drugačen od predstave, ki jo želijo imeti pred očmi njegovi oboževalci in tisti, ki njegovo podobo tržijo. Po njenih besedah je bil genialni glasbenik neprivlačen, neskladno grajen, visok je bil le okrog 150 centimetrov in imel nečisto kožo.