Neisha predstavlja nov album

V okviru slovenske turneje je sinoči nastopila v Cankarjevem domu.

Objavljeno
31. oktober 2013 15.12
Neisha
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Mogoče je časovna umestitev koncerta med krompirjevimi počitnicami botrovala k temu, da je bilo na sinočnjem koncertu Neishe, ki je predstavila nov, že peti album po vrsti, kar nekaj praznih sedežev v Linhartovi dvorani. Vendar pa to ni bilo ovira za energičen glasbeni večer na katerem smo med drugim slišali enajst novih pesmi, novih zgodb, ki jih je uglasbila za album s precej nenavadnim naslovom Za vesoljke in kavboje.

Uradno prestavitev album medijem je opravila na turistični križarki Costa Magica, ki je bil zasidrana v Benetkah. To pa zato, ker bo maja naslednje leto tudi Neisha sodelovala v pri projektu glasbenega križarjenja Rock Cruise, kot so prej že Siddharta ali pa Pero Lovšin. Sedaj pa predstavlja nove pesmi še na turneji po Sloveniji, njen sinočnji nastop v ljubljanskem Cankarjevem domu je bil tretji v nizu, sledili pa bodo nastopi še Trbovljah, Mežici, Novem mestu, Mariboru in Sežani.

Neisha je s svojo spremljevalno zasedbo, občasno dodano pihalno sekcijo ter gostom na harmoniki Juretom Torijem, v celoti predstavila svoj nov album. To je v bistvu drzna odločitev, vendar pa se glasbeniki zadnje čase vse pogosteje odločajo, da vsaj na nekaterih nastopih po izidu novega albuma predstavijo vse nove pesmi. Običajno se program sestavi zgolj iz nekaj novih pesmi, pa še to običajno že znanih, takih ki so album napovedovale. Tudi Neisha je sprejela to pogumno odločitev, da je predstavila celoten paket novih pesmi Zvezdni prah, Muza tvoj'ga bluza, Mihael, Neverjeten dan, Tandem, Gloria, Junaki, Fanfare, Najina slika in ti, kjer Torijeva harmonika pride najbolj do izraza, Razgaljeni poet in edine skladbe v angleščini I Know You Too Well, ki tudi zaključi album. Slednjo je zapela solo s klavirjem.

Sicer pa ima Neisha tisti standardni odrski zadržek, ki so ga deležni glavni izvajalci, ki so pianisti, in sicer statičnost, saj pač sedijo za klavirjem in naj jih še tako meče po stolu, kot je sinoči Neisho, je predstava vendarle zelo statična. Zato se je nekajkrat vendarle koncert boj razgibal, ko je zapustila klavir in stopila na sredo odra in celo med občinstvo. Tako je odlično izzvenela skladba Gloria, katere avtor je Dejan Radičević, sicer njen dolgoletni producent in manager. Za to skladbo je nastopila le kot pevka, spremljevalna zasedba pa je med sabo zamenjala inštrumente. To je ena bolj močnih skladb z albuma. Druga, ki je album napovedovala, pa je Muza tvoj'ga bluza, ki smo jo slišali kar dvakrat. Prvič v običajni različici, druigč pa s posebnim gostom, kitaristom, ki se je odzval na Neishin poziv preko njene facebook strani, naj kitaristi naredijo svojo različico te pesmi. Zato na vsak koncert povabi drugega izbranca. Zanimivo je še, da se je Neishi pri pesmi Tandem spontano na odru iz občinstva pridružila pevka Alya.

Tako nam je Neisha ponudila od svojih uspešnica le vzorček, in sicer Planet za zadet, Krila ter Malo tu malo tam, ki so jo s svojim plesom ozaljšali baletke in baletnik Srednje glasbene in baletne šole Ljubljana, kjer je Neisha tudi nekaj časa delala. In kot je povedala, jih zelo spoštuje in občuduje, saj svojemu plesu v celoti podredijo svoje celo življenje.

Zanimivi sta bili tudi dve priredbi, prva od Keitha Richardsa, še najbolje pa je odzvenela I'm On Fire Bruca Springsteena. Odločitev za slednjega niti ni tako slučajna, kajti tudi on uporablja podoben skladateljski pristop, saj uglasbljuje predvsem zgodbe, tako kot je to naredila Neisha na novem albumu.

Neisha z novim albumom Za vesoljke in kavboje mogoče ni pritisnila na najbolj populistične tipke, zato pa je njen nov paket pesmi tehten primerek domačega pop rocka, s kančkom soula in jazza ter tokrat celo countryja, ki mu velja prisluhniti tudi v živo.