Nov napad na članici Pussy Riot

Marija Aljohina in Nadežda Tolokonikova sta v napadu utrpeli opekline in poškodbe glave, so sporočili iz njune skupine.

Objavljeno
06. marec 2014 17.14
Singapore Russia Pussy Riot
V. U., Delo.si, STA
V. U., Delo.si, STA
Skupina mladih moških je danes v ruskem mestu Nižni Novgorod fizično napadla članici ruske pankovske skupine Pussy Riot, Marijo Aljohino in Nadeždo Tolokonikovo. Napadli so ju v eni izmed restavracij s hitro prehrano. Aktivistki sta pri tem utrpeli opekline in poškodbe glave, so sporočili iz njune skupine. Policija dogodek še preiskuje.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal mož Tolokonikove, Pjotr Verzilov, je organizirana skupina vstopila v lokal, kjer sta Aljohina in Tolokonikova zajtrkovali s svojo ekipo, »in ju napadla s solzivcem, razkužilom in drugim orožjem«. Odvetnik punkovske skupine Jevgenij Gubin pa je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal, da so napadalci vanju metali kovinske predmete.

Videoposnetek, ki ga je objavila skupina Pussy Riot, prikazuje šest mladih moških z ruskimi domoljubnimi simboli, ki vulgarno vpijejo na glasbenici in snemajo dogajanje. Eden od njih pa drži napis »Umazani vlačugi, izginita iz mesta!«.

Tolokonikova je po napadu na Twitterju objavila izjavo zdravnika, v kateri ta navaja, da je na očeh, obrazu in rokah utrpela kemične opekline. Aljohina pa je sporočila, da je utrpela pretres možganov, zaradi ran na čelu pa je morala na šivanje.

To sicer ni prvi napad na Aljohino in Tolokonikovo, odkar sta sta bili decembra po pomilostitvi izpuščeni, potem ko sta skoraj dve leti prebili v delovni koloniji zaradi protestne pankovske molitve v moskovski katedrali. Ruski glasbenici trdita, da so ju med olimpijskimi igrami v Sočiju, kjer sta skupaj s še eno aktivistko skušali izvesti protestno prestavo, varnostniki napadli in bičali.