Nova rock generacija: bobnar Rok »Wuko« Večerin

Z Lenimi kostmi je Rok Večerin posnel album Penetrator.

Objavljeno
27. julij 2012 19.29
Petra Jerina
Petra Jerina
Aktivni slovenski bobnar Rok »Wuko« Večerin se lahko ­pohvali z igranjem v različnih skupinah in s sodelovanjem pri glasbenih projektih.

Rok Večerin je v stik s 'tršo' glasbo prvič prišel v tretjem razredu osnovne šole, ko je njegov sošolec prinesel bratov Black album skupine Metallica. Plošča ga je tako navdušila, da je takoj tekel v trgovino po svoj izvod, čeprav še ni imel predvajalnika za cedeje. Od takrat je počasi spoznaval skupine in kupoval njihove albume. Metallici so sledili Guns N' Roses, Nirvana in drugi. Inštrument je začel igrati zaradi drugega bobnarja. Med vajami njegove skupine je Večerin prvič zavihtel paličice. »Svetoval mi je, naj si kupim bobne, češ, 'gre ti, talent imaš'.« In res, čez par let je pri Večerinu doma stal prvi bobnarski set. Danes je eden bolj aktivnih rock in metal bobnarjev pri nas.

Imena prve skupine se sploh ne spomni, prva prava skupina pa so bili Offside, predhodniki današnjih Chaosstar. Leta 2003 se je pridružil skupini Dawn Patrol, ki je sicer obstajala že prej, vendar je bila zasedba skoraj v celoti drugačna od današnje. Uradno priljubljena skupina še obstaja, vendar je že nekaj časa v glasbenem mirovanju. Z ekipo Dawn Patrol so tudi posneli razprodani EP Before the Dawn. »Luštna stvar, vendar je danes sploh ne morem več poslušati, saj slišim le napake,« v smehu pove Večerin. Krajši čas je bobnal tudi pri skupini Crossbreed in sodeloval pri drugih projektih, potem se je pridružil legendarni skupini Lene kosti.

Takrat ga je kontaktiral njihov bobnar in povedal, da skupino zapušča. Ker so potrebovali novega člana, se je spomnil na Večerina. »Bil sem nekako na pol zainteresiran, potem pa me je poklical pevec Milan Krušič. Dobili smo se, poslušal sem material in dobro smo se ujeli.« Tako je Večerin nadaljeval bobnarsko kariero pri skoraj petintrideset let (1978) stari heavy metal skupini. Od začetka skupne poti do danes so imeli nekaj večjih koncertov. Taka sta bila na primer koncert v Banjaluki in igranje pred skupino Primal Fear v Zagrebu.

Lene kosti in Večerin so skupaj posneli tudi ploščo Penetrator, ki je izšla letos in je drugi studijski izdelek skupine. Trenutno člani delajo na novem materialu, v načrtu imajo koncerte pri nas in v tujini. Potrjeni so tudi kot glavna skupina festivala v Zagrebu.

Glasba Večerina spremlja po­vsod, doma, v avtu. Posluša cele diskografije, eno ploščo za drugo. »Brez glasbe ne bi vedel, kaj početi v življenju.« Želi si, da bi pri igranju bobnov vztrajal čim dlje. Bobni mu omogočijo, da se znori, sprosti in izrazi. »Upam, da bom imel toliko energije, da bom to delal do konca življenja.«