Nova rock generacija: Klemen Kalin, vokal zasedbe Eruption

Da bo pel, se je Klemen Kalin odločil, ko je prvič slišal ploščo skupine Helloween.

Objavljeno
20. julij 2012 21.06
Petra Jerina
Petra Jerina
Klemen »Buco« Kalin je že več let zelo aktiven na slovenski glasbeni sceni. Svoje pevske sposobnosti je razvijal v številnih skupinah, danes pa je glavni vokal zasedbe Eruption. ­Kakovost skupine in njihovega prvenca so prepoznali tudi v tujini.

Da bo pel, se je Klemen Kalin odločil, ko je prvič slišal ploščo skupine Helloween. »Na njej je nemški pevec pel tako slabo, a hkrati tako dobro, da sem vedel, da to lahko počnem tudi jaz.« Hansenovo petje ga je prepričalo, ne toliko s kakovostjo kot z efektivnostjo in močjo. Kmalu po tem je ustanovil skupino s podobnim glasbenim stilom in v njej prevzel glavni vokal. Razpadli so le dva tedna pred prvim potrjenim koncertom. Člani so se potem razvili v njegovo sedanjo skupino Eruption, v razpadlo zasedbo ­Sinbolic in današnje ­Neurotech.

Po razpadu je Kalin sodeloval v več skupinah (Crossbreed, Rager ...), dokler se ni ustalil v sedanji. Poleg delovanja v njej ima še veliko idej za projekte, ki pa še niso bili realizirani. Morda bodo v nadaljevanju njegove glasbene poti. Z glasbo se bo ukvarjal, dokler se bo imel dobro in dokler mu bo to v veselje. Denarja iz tega ne pričakuje, saj meni, da ga nikoli ne bo. »Glasba mora biti zabava, dolgočasno službo si že ­poiščeš.«

Različni glasbeni vplivi

Na Kalina je glasbeno vplivalo vse, kar je kadar koli slišal. Na začetku so ga najbolj zaznamovale ameriške »bay area« skupine, zdaj so vplivi veliko širši in prihajajo iz različnih glasbenih zvrsti. Vzornika med pevci nima, izpostavlja pa, da je dobrih veliko. Warrel Dane (Sanctuary, Nevermore), Sean ­Killian (Vio-lence), Russ Anderson (Forbidden) in (Ugly Kid Joe) so le nekateri, ki so na vokalista naredili vtis.

Svojo thrash metal skupino Eruption je pevec ustanovil konec leta 2004, pet let kasneje so posneli prvo ploščo Lifeless Paradise, ki je izšla pod okriljem slovenske založbe On Parole. Album je bil zelo dobro sprejet pri domačem občinstvu in je tudi razprodan. Izdelek, ki se po kakovosti glasbe lahko meri z večjimi tujimi skupinami, je pozitivne odzive dobil tudi zunaj naših meja.

Trenutno Klemen Kalin s skupino snema drugi album. Po izidu nove plošče, ki je predviden za jesen, bo skupina izdelek predstav­ljala na odrih po Sloveniji. Kalin bo s svojo skupino nastopil tudi na letošnjem Metal Campu, ki bo v ­začetku avgusta v Tolminu.