Od sina očeta paralelnih svetov do človeka, ki ni vedel za svojo slavo

Zmešalka #5: pevec skupine Eels je sin kvantnega fizika Hugha Everetta, Rodriguez pa glasbenik, ki so ga vzljubili daleč proč od doma.

Objavljeno
31. marec 2015 16.26
Posodobljeno
01. april 2015 15.00
Jerneja Grmadnik, Delo.si
Jerneja Grmadnik, Delo.si

Glasbeni miks so tokrat navdahnili malce manj znani, a zanimivi dokumentarci o glasbenikih in njihovih družinskih zgodbah.

Paralelni svetovi, družinska tragedija in uteha v glasbi

Mark Oliver Everett za prijatelje »E« je frontman kultnega ameriškega benda Eels, a tudi sin slavnega fizika Hugha Everetta III., očeta posebne interpretacije teorije kvantne mehanike – interpretacije mnogoterih svetov oziroma, poenostavljeno, teorije paralelnih svetov. Osnoval jo je v 50. letih prejšnjega stoletja, gre pa nekako takole: naše vesolje se razcepi na dva dela v vsakem trenutku, ko sprejmemo kakšno odločitev. Ko se recimo odločate, ali bi zavili v desno ali levo, se ob vaši odločitvi stvarnost razcepi na dva vzporedna svetova. V enem greste v levo in v službo, v drugem pa v desno in domov. Ti paralelni svetovi obstajajo drug od drugem, vendar so nam za vedno nedosegljivi: obstaja torej n-verzij nas in naših zgodb. V njih se zgodi tako rekoč vse, kar je mogoče. (Več o tem v tej oddaji.) Teorijo je Everett tudi utemeljil z matematiko in fiziko kvantne mehanike, a so ga v času, ko jo je objavil, ljudje imeli za čudaka. Nerazumljen je ostal izločen iz takratnih akademskih krogov, zaradi razočaranosti pa je zapadel v depresijo in alkoholizem; bil je tako zagrenjen, da je kot svojo željo, kje naj bo pokopan, ženi dejal, naj ga vrže kar v koš za smeti (ki jo je kasneje, ko je umrl zaradi srčnega zastoja star komaj 51 let, tudi uresničila).



                                                                       Wikipedia

Zmešalka #5 : po sledeh glasbenih dokumentarcev by Zmesalka on Mixcloud

Everett je imel sina Marka, ki je svojo uteho že zgodaj našel v glasbi, in hčerko, ki je trpela za shizofrenijo in storila samomor, žena pa je umrla zaradi pljučnega raka. Družina je tudi glavni motiv večine pesmi Eelsov, v dokumentarnem filmu, ki si ga lahko ogledate tudi na spletu, pa se Mark odloči »vstopiti v možgane« svojega pokojnega očeta, spregovoriti o njunem hladnem odnosu in bolje razumeti, kako pomembno je bilo očetovo znanstveno odkritje. Parallel worlds, parallel lives je ganljivo popotovanje v kvantno fiziko in glasbeno ustvarjanje.

Za uteho: Hugh je verjel v kvantno nesmrtnost, po njegovi teoriji vzporednih svetov pa ni pomembno, kako se odločate, ker se boste tako ali tako v vseh paralelah odločili za vse različne možnosti.

Dokumentarec o bratih, ki nista skupaj v bendu



Tom Berninger
je veliko mlajši brat Matta Berningerja, frontmana skupine The National, ki je po več kot 10. letih delovanja šele zadnja leta dosegla večjo prepoznavnost (Slovenijo so nazadnje obiskali leta 2011) in velja za eno bolj oboževanih indie rock skupin brooklynskega porekla. Tom je vedno rasel v senci starejšega brata, ki je postal uspešen glasbenik, medtem ko sam še vedno živi pri starših v Ohiu in dolgčas preživlja predvsem s snemanjem bizarnih srhljivk.

Nekega dne ga Matt pokliče in vpraša, ali bi se jim pridružil na turneji, ker potrebujejo dodatno pomoč. Tom, sicer zaprisežen metalec, se odloči sprejeti izziv in svoje doživetje tudi posname. Dokumentarec Mistaken for Strangers po istoimenski skladbi skupine ima zelo pomenljiv naslov. Ne gre toliko za home-made dokumentarec o skupini, temveč bolj za zgodbo o odtujenosti med bratoma, ki sta si močno različna; ne le po načinu življenja, ampak tudi po značaju. Na koncu avtor dokumentarca vendarle pride do zaključka, da kri ni voda in da ima bratska ljubezen lahko več obrazov. Hkrati pa Mistaken for Strangers nudi neposreden vpogled v življenje benda na tunerji, ki je daleč od pregovornega »sex, drugs and rock'n'roll« stila in je kar nekoliko – rutinsko in dolgočasno, kot ugotavlja Tom. V skupini, ki jo sestavljajo dvojčka Aaron in Bryce Dessner, sta edina, ki kdaj pa kdaj »zažurata« le bobnar in basist, brata Devendorf, pa še ta brez velikih ekscesov. Tudi rockerji niso več, kar so bili.


O glasbenem heroju, ki dolga leta ni vedel, da je na drugi strani ocena slaven

                                                                   Wikipedia

Zgodba o glasbeniku Sixtu Rodriguezu je skoraj preveč filmska, da bi bila verjetna, v dokumentarcu Searching for Sugarman pa jo je odlično in napeto popisal režiser Malik Bendjelloul, mlad švedski režiser, alžirskih korenin. Rodriguez je bil skrivnostni glasbenik, ki je v 70. letih popolnoma obnorel Južnoafričane. Njegovo vinilko je v Cape Town domnevno prineslo neko dekle iz Amerike za svojega fanta in skoraj čez noč je postala hit. Medtem pa na drugi strani oceana za Rodrigueza ni vedel tako rekoč nihče, saj je prodal samo šest plošč. S tem se začne vznemirljiva zgodba o iskanju glasbenika, ki je s svojimi življenjskimi besedili o vsakdanu z ulice in beznic industrijskega mesta bil tudi velik navdih borcem proti apartheidu. Kdo je torej Rodriguez? Kaj počne? Je še živ? Zakaj nihče izven JAR še nikoli ni slišal zanj? Je res, da se je na enem od koncertov zažgal, ker je bil razočaran nad slabim odzivom publike? Ne bomo vam izdali vsebine: če še nikoli niste jokali ob dokumentarcu, boste mogoče prvič ob tem.

Glasba in narava v najlepši harmoniji

                                                                Tadej Regent/Delo

Še od zadnjič, ko je bila Zmešalka na Islandiji pa vam dolgujemo Sigur Róse in njihov dokumentarec - Heimo: film o domu. Najbolj znan islandski bend, ki se je pri nas ustavil v Mariboru pred tremi leti, je poleti leta 2006 v dveh tednih na domačih tleh nenapovedano koncertiral tu in tam in vse to tudi posnel. Glasbo pa združil z najlepšimi prizori narave. Skupaj z njihovo čarobno glasbo je dokumentarec tako prepričljiv, da bi človek, naveličan življenja v »ponorelem« svetu, kar takoj spakiral na Islandijo. Po stresnem dnevu prava paša za oči in balzam za ušesa.

Drugič bomo nadaljevali še z nekaj zanimivi dokumentarci glasbenikov, ki nas bodo prav kmalu tudi obiskali v Ljubljani.