Od Veselih Štajerk do Jar Of Flies

Ženske glasbene skupine: Še vedno so prej izjema kot pravilo. Tožibabe s hardcore punk zvokom se vračajo.

Objavljeno
06. marec 2015 17.03
Slovenski ženski punk ansambel Tožibabe 12.12.2015 Ljubljana Slovenija
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

V sodobni popularni glasbi je največ pesmi posvečenih opevanju žensk. To praviloma počnejo moški, običajno v povsem moških glasbenih skupinah.

Počasi, a vztrajno, so si svoj del glasbenega odra priborile tudi ženske skupine. Pri nas so glasne v narodno-zabavni glasbi Navihanke in Vesele Štajerke, v rocku Hellcats, v grungeu pa Jar Of Flies.

Glasbene skupine, sestavljene izključno iz žensk, so še vedno prej izjema kot pravilo. Demokratizacija na glasbeni sceni se je začela v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bil jazz prevladujoča popularna plesna glasba.

Takrat so bile, predvsem v Združenih državah Amerike, zelo popularne ženske glasbene zasedbe, kot denimo neverjetne The Fabulous Ingenues pa tudi The Blue Belles, Parisian RedHeads, Lil-Hardin's All-Girl Band, The Harlem Playgirls in druge. Njihovi nastopi v vaudevillskem slogu so posneti na številnih zgodnjih zvočnih filmih.

Za razliko od ženskih vokalnih zasedb, kot so bile The Andrews Sisters, tem pa so sledile The Shangri-Las, The Ronettes, The Shirelles, Martha and the Vandellas, The Velvelettes, The Supremes, The Crystals, The Blossoms in podobne, ki so zgolj harmonizirale vokalne harmonije, so bile vseženske glasbene skupine dejansko velika redkost do pojava punka in novega vala, ki je spet nekoliko bolj zdemokratiziral odrsko dostopnost.

Ko so glasbene novosti pridrle tudi v Jugoslavijo, kjer se je z glasbo večalo območje avtonomnosti in svobode, smo imeli tri vseženske zasedbe, ki so v nekdanji skupni državi dosegle prepoznavnost na zvezni ravni. To so bile novosadske Boye, ki so preigravale novi val in alter rock, opatijske Cacadou Look s pop papagajsko pisanostjo, za popoln kontrast pa jezne ljubljanske Tožibabe s hardcore punk zvokom. Poleg sodelovanja na kompilaciji ljubljanskih hardcore skupin so Tožibabe izdale le EP Dežuje (FV založba, 1986). Postale so živa atrakcija in nastopale po vseh kotičkih in festivalih Jugoslavije.

Po tridesetih letih se Tožibabe vračajo, saj bodo Lidija, Krischka in Marsa v petek, 13. aprila, ob ponovni izdaji EP-ja Dežuje v živo nastopile na promocijskem festivalu Udarec na 13. marec v Menzi pri koritu na Metelkovi v Ljubljani.

Tudi ženske igrajo pogumno glasbo

Med nekaterimi slovenskimi glasbenicami vztrajno žari želja po vseženski skupini. Med njimi je najbolj znana rock zasedba Hellcats­ in uveljavljajoča se grunge skupina Jar Of Flies. Zanimiv je bil tudi kratek projektni sestav Mlade kuzle, ki je nastal ob izdaji albuma idrijskih Kuzel. Namesto prvotnih članov so album odlično promovirala za ta projekt v glasbeno skupino sestavljena dekleta. V Mariboru deluje tudi ženska zasedba ­Soulwife, ki sta ji blizu soul in blues.

Ljubljanska pevka Eva Beus se že nekaj časa trudi sestaviti žensko blues rock zasedbo. »Ideja je bila sestaviti žensko blues skupino, ker sem prepričana, da to zmoremo. Tudi v tej glasbeni zvrsti prevladujejo moške zasedbe, sem pa prepričana, da ga znamo ženske odigrati in odpeti s posebnim občutkom. Tudi me zmoremo igrati glasbo z jajci,« se nasmehne. V zasedbi že ima kitaristko Majo Pahor, išče pa vsaj še dve punci, ki bi igrali ­baskitaro in bobne.

Površen pogled na stran vseženskih glasbenih skupin na wikipediji daje vtis, da je takih zasedb največ v Združenih državah Amerike in na Japonskem. V ZDA je v devetdesetih letih vzniknilo glasbeno feministično hardcore punk gibanje »riot grrrl bands« predvsem v ameriški zvezni državi Washington kot sočasen pojav z grungeem.

Na Japonskem se take zasedbe raztezajo od retro rock zasedbe The 5.6.7.8's, ki jo je svetovno promoviral Quentin Tarantino v prvem delu filma Ubila bom Billa (Kill Bill), do bizarne zasedbe Babymetal, v kateri združujejo dve japonski glasbeni obsesiji – heavy metal in idol band.

Treba je omeniti še britansko heavy metal zasedbo Girlschool, ki deluje že od leta 1978 in je doslej najdlje delujoča ženska zasedba. Prav tako je pomemben feminističen glasbeno-politični projekt Pussy Riot, ki opravlja vlogo ­lakmusovega papirja za ugotavljanje stopnje demokracije v Putinovi Rusiji.