Pankrti razkrili goste

Na koncertu v ljubljanskih Stožicah, ki bo 20. oktobra, bo gostoval Glen Matlock, basist skupine Sex Pistols.

Objavljeno
14. september 2017 16.45
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Na današnji tiskovni konferenci, ki so jo imeli Pankrti »na kraju zločina«, na Gimnaziji Moste, kjer so imeli svoj prvi koncert, je pevec Peter Lovšin povedal, da bodo na koncertu v ljubljanskih Stožicah gostili punk ikono. Le 40 let in dva dneva po prvem koncertu Pankrtov bo v dvorani ljubljanskih Stožic zarohnel podoben glasbeni program, kot je na prvem, in sicer šopek pesmi skupine Sex Pistols. Z eno bistveno razliko, da bodo tokrat Pankrti oder delili s članom skupine Sex Pistols, baskitaristom Glenom Matlockom. Znalo bi se celo zgoditi, da kakšno punk himno izvedejo tudi skupaj.

Kot je povedal Lovšin, so Pankrti Matlocka spoznali, ko so bili gostje ponovno zbrani skupini Sex Pistols, ki je poleti 1996 nastopila v ljubljanski Hali Tivoli v okviru Filthy Lucre Tour. Matlock je originalni in ustanovni član znamenite britanske punk skupine ter soavtor desetih od dvanajstih pesmi z njihovega edinega albuma Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols. Sicer pa je tudi sodeloval z glasbeniki, kot so Iggy Pop, Faces, Rich Kids, The Damned in številnimi drugimi.

Pankrti so povedali, da si bodo oder delili še z žensko zasedbo Hellcats, v katerih prostoru za vaje nabirajo kondicijo. Prav tako pa bodo gostili še mlade glasbene nade, ki so jih poleti prek posebnega izbora, ko naj bi ti zaigrali edino novo pesem skupne Pankrti po 30 letih - To ni več Slovenija, izbrali, da bodo nastopile kot predskupine. To so Eight Bomb, Luto in Brez vprašanj.

Pankrti bodo nastopili v originalni postavi kot ob koncu delovanja: Pero Lovšin, glas; Boris Kramberger, baskitara; Slavc Colnarič, bobni, ter kitarista Bogo Pretnar in Marc Kavaš.

Pankrti so imeli prvi koncert v telovadnici Gimnazije Moste v Ljubljani 17. oktobra 1977. Takrat so zaigrali nekaj avtorskih pesmi, kot prva pa je bila ZK punk, ki je doslej izšla le na spominskem vinilnem albumu. Skupino so na prvem koncertu sestavljali Peter Lovšin (vokal), Slavc Colnarič (bobni), Bogo Pretnar (kitara), Mitja Prijatelj (kitara) in Jure Krašovec (bas). Besedila pa sta pisala Gregor Tomc in Lovšin. Drugi del repertoarja pa so pobrali od Sex Pistols in Clashev. Pankrti so leta 1978 v Italijanski Gorici, na drugi strani železne zavese, posneli nekaj pesmi, med katerimi sta pesmi Lepi in prazni ter Lublana je bulana izšli na singlu.