Perpetuum Jazzile so pripravljeni za svet

Xavier Le Clef, koproducent predstave Le Spectacle o načrtih in ambicijah.

Objavljeno
29. november 2017 09.21
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Slovenska vokalna zasedba Perpetuum Jazzile je naredila korak naprej s pomočjo belgijskih partnerjev, glasbene agencije Joy Of Music, in pripravila Le Spectacle. O spremembah in načrtih s Perpetuum Jazzile smo se pogovarjali z njihovim partnerjem Xavierjem Le Clefom, ki je prišel v Ljubljano na premiero novega spektakla.

Kakšne so vaše reference v glasbenem poslu?

V Belgiji vodim zadnjih 25 let velike pevske zbore. To je dejansko moj hobi, ki postaja vse bolj moja druga služba. V bistvu sem zdravnik kitajske medicine, in ker me obiskuje veliko nastopajočih, sem se zelo rad ukvarjal s tem, da sem jih povezoval. Dve leti sem sodeloval tudi s francoskim plesalcem, koreografom in direktorjem opere Mauriceom Béjartom. Od njega sem se veliko naučil, kaj vse se da narediti na odru, in sem to rad uporabil pri mojih zborih. Pred desetimi leti sem na oder postavil svoj prvi muzikal. Nato pa sem se zaljubil v Perpetuum Jazzile in zdaj sem tu.

Kdaj se je pa to zgodilo? So namreč precej drugačni od drugih pevskih zborov.

Zelo so drugačni, in ko sem jih prvič videl, je to res bila ljubezen na prvi pogled in prvi posluh. Ganili so me naravnost v srce. Bilo je leta 2004 v Baslu v Švici, nato pa sem šel na njihov koncert v Slovenijo in sem ugotovil, da je to tisto, kar sva s poslovnim partnerjem Jean-Christophom Gillardom iskala za najino agencijo The Joy of Music. Pri Perpetuum Jazzile sva našla tisto visoko raven kakovostnega zborovskega petja in predanosti. Nato sva z najino agencijo postavila na oder nekaj predstav po Belgiji.

Le Spectacle s Perpetuum Jazzile pa je tudi za nas velik dogodek in smo zato vsi zelo vznemirjeni. Vpeljali smo precej novosti v njihov nastop, kar se je v razprodani mali dvorani Hale Tivoli spremenilo v pravo odrsko čarovnijo. Mene so povsem očarali, in kot sem videl, občinstvo tudi.

Kakšen je vaš koncept njihovega razvoja? Vem, da imajo zelo utečeno in precej demokratično notranjo strukturo. Kako je potekalo vaše sodelovanje tako na umetniški kot poslovni plati?

Res imajo veliko odborov in načinov soodločanja, tako da je vsak vpet v dogajanje in imajo tudi natančno razdeljene naloge in odgovornosti. To je zelo dobro, saj deluje. Pravzaprav nimajo nekega najbolj glavnega šefa in to me je sprva nekoliko zmedlo in nisem bil povsem prepričan, da lahko to deluje. Imajo tudi zelo dobrega menedžerja, ki se ukvarja tako z umetniško kot tudi s poslovno in administrativno platjo delovanja. Vsakdo ve, kaj je njegova naloga, in imajo zelo dobro medsebojno komunikacijo. To zelo pomaga. Navsezadnje jih je v zasedbi več kot 40.

So tudi zelo resni in predani temu, kar delajo, in pri tem so zelo dobri. Imajo tudi pogosta medsebojna interna preverjanja. Ni dovolj zgolj pevski talent, temveč tudi zavzetost. Vendar ko si na odru, ko si del te skupine, je opojno kot droga. Brez tega ne moreš več živeti.

In kakšne narave bosta nastopa v Belgiji prihodnjo pomlad?

To je pravzaprav paket treh koncertov. Poleg tega v Ljubljani bosta sladila še dva, konec marca v Bruslju in Liègeu. Njun namen je pokazati, kaj smo doslej naredili z vsemi novostmi, ki smo jih vpeljali. Nastopa bosta tudi predstavitvene narave, sam bom nanje povabili druge producente, poslovneže, organizatorje koncertov in umetniške vodje večjih koncertnih prizorišč. Dodali smo inštrumentalno skupino, poudarili koreografijo in posodobili svetlobne učinke ter uvedli animacije, nismo pa posegali v njihov najbolj pomeben del, to je njihov zvok, njihovo petje. To je njihov DNK, ki je izreden.

In kakšni so vaši načrti s Perpetuum Jazzile potem?

Najprej Le Spectacle, in če bodo odzivi občinstva in drugih producentov ugodni in bodo navdušeni nad tem, da bi tudi oni imeli tako zvočno gibalno predstavo, bomo poskušali narediti turnejo. Vmes pa delamo še eno popolnoma drugačno predstavo, ki vsebuje več filmskih delov in je zelo inovativna. To sicer ni skrivnost, ni pa še v celoti dodelana.

Je Le Spectacle torej predvsem neka poskusna predstava?

Niti ne, saj bo postala del njihovega koncertnega repertoarja. Želeli so nekaj novega, zato smo predlagali precej novosti, ki jo jih sprejeli in uspešno izpeljali. Le Spectacle ima neko dvojnost. Je predstava, s katero bodo nastopali po Sloveniji in okolici, po drugi strani pa upamo, da jim bo odprla vse več vrat na koncertne odre v tujini. Želimo si, da bi vse več ljudi izvedelo, kaj počnemo.

Pri tem imajo veliko možnosti?

Seveda, drugače me ne bi bilo tukaj. (Smeh.) Imajo res velik potencial v tem, kar počnejo, saj imajo odličen zvok, obvladajo tehnično plat petja in nastopanja. Vendar pa je nekaj manjkalo, da bi iz tega naredili celovito predstavo. To smo poskušali zdaj dodati in po prvih odzivih sodeč smo bili pri tem uspešni.

Kako menite, da vam bo uspelo svetu prodati vokalno zasedbo, ki prihaja iz Slovenije?

To je res težko, vendar to počnemo zato, ker so nas res ganili s svojin nastopom in pristopom. Vsi, ki so jih doslej videli na nastopih v Franciji in Belgiji, so bili navdušeni nad njimi. Zdaj pa moramo najti pogum in denar, da jih predstavimo na višji produkcijski ravni v večjih dvoranah čim več ljudem. Uspeh gradimo počasi, a vztrajno.

Z nominacijami za nagrado grammy tokrat ni šlo?

Jaz bi jim ga že dal. (Smeh.) Vendar seveda jaz nisem objektiven. Sicer pa že to, da so v preizboru za nominacije, nekaj pomeni.