Slovenske navijaške himne; ni jih malo, niso slabe

Na stadionih in doma na kavču navijamo s povsem solidnimi rock pesmimi.

Objavljeno
18. september 2017 16.08
Eurobasket 2017
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Navijaške himne so sestavni del športa že zelo dolgo, zadnje čase pa se število hitro veča, tudi pri nas. Ena najbolj znanih je stadionski posnetek navijačev angleškega nogometnega kluba Liverpool, ki pojejo You'll Never Walk Alone, kar je britanska rockovska skupina Pink Floyd uvrstila v pesem Fearless. Nikakor tudi ne gre pozabiti na dve skladbi angleške skupine Queen, ki sta v športnem svetu doživeli pravo renesanso, in sicer We Will Rock You ter We Are The Champions. Zadnja je leta 1994 bila tudi uradna himna svetovnega nogometnega prvenstva.

Slovenija gre naprej

Pri nas so Pankrti pred tridesetimi leti na prošnjo vodstva rokometnega kluba Slovan s Kodeljevega, kjer je bil obojim domicil, napisali navijaško himno zanj. Tako je nastala pesem Slovan, ki je presegla zgolj himnično sporočilo in povsem v redu deluje tudi na koncertih. Ena najnovejših tovrstnih, klubskih himen pa je Izola, ki jo je napisal in izvedel Rudi Bučar ter posvetil domačemu nogometnemu klubu.

Nedvomno je najbolj znana Slovenija gre naprej. Kreslin, Lovšin in Predin so to navijaško pesem slovenske nogometne reprezentance posneli leta 2000 in polnokrvno rockovsko skladbo izdali celo na albumu, kjer so sodelujoči prispevali še nekaj pesmi, med drugim Lovšin Samo en majhen gol.

Seveda so te dni v ospredju košarkarske himne in eno glavnih je prispeval zdaj že spokorjeni, zelo strastni ljubitelj košarke Zoran Predin Rad imam košarko (I Feel Basketball) za uradni slovenski spot EuroBasketa 2013. Dve leti kasneje je sledila prav tako rockovska himna Nove zmage v izvedbi skupine Big Foot Mama s preroškim refrenom:  Vrhovi čakajo na nas / Vsi smo zbrani, zdaj je čas / V nove zmage naj odmeva glas.

Kdor ne skače, ...

Seveda pa je najbolj znano slovensko športno navijanje še vedno − Kdor ne skače ni Sloven'c, ki se je izpod smučarskih skakalnic preselilo vsepovsod in pristalo tudi v nekaj pesmih. Bolj ali manj posrečenih navijaških pesmi je še kar nekaj, kot je Slovenija ma jajca zasedbe Aleša Klinarja Rock Partyzanov pa smučarsko narodnozabavno Ponesimo v svet ime Slovenija, ki jo je svojčas prepevala zasedba Don Juan. Napisal jo je njen član Branko Jovanovič Vunjak - Brendi, njegov sin Dejan Vunjak pa je pred kratkim izdal nekoliko posodobljeno različico. Svoj piskrček k navijaški evrofiji je pristavila tudi skupina Kingston s sambaško Alle Alle.

Bolj resne so še rokometna himna Slovenije Naša moč v izvedbi Aleksandre Čermelj in Tomaža Klepača, ki je nastala za podporo rokometašem na evropskem prvenstvu v Srbiji leta 2012.

Ker so naročniki pogosto prepričani, da je za športno himno dobro, da jo izvaja kakšen znan glasbenik, so hokejisti zaprosili Magnifica, soseda iz Tivolija, da je napisal in izvedel navijaško himno slovenskih hokejistov Besen kot ris.

Navdušenje nad uspehi slovenske nogometne reprezentance je v himnični Slovenija dala je gol zabeležil tudi Dalaj Eegol z zanimivo igro besed, znan tudi pod prejšnjim umetniškim imenom Ali En in sedanjim RecycleMan, pionir slovenskega rapa. Uradno himno slovenske nogometne reprezentance Dviga Slovenija zastave pa je prispevala skupina Siddharta.

Vsekakor tu še ni konec navijaških pesmi, kajti Slovenci smo prav poseben narod, ki ga povezujejo športni uspehi. In športniki najbolje vedo, kako je, ko so zmagovalci, in seveda tudi, ko so poraženci.