Pixies julija v Križankah

Ena najbolj vznemirljivih alterrockovskih zasedb bo 12. julija v ljubljanskih Križankah predstavila novi album Head Carrier.

Objavljeno
23. februar 2017 12.01
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Ameriška rockovska zasedba Pixies je nastala leta 1986 v Bostonu v ameriški zvezni državi Massachusetts. Sprva je zasedba delovala do leta 1993 v postavi Black Francis (glas, kitara), Joey Santiago (kitara), Kim Deal (baskitara, glas) in David Lovering (bobni). Ponovno so se zbrali leta 2004. Dealova je zasedbo nato zapustila 2013, zamenjala pa jo je sprva Kim Shattuck, zdaj pa je namesto nje v zasedbi Paz Lenchantin. To je tudi zasedba, ki je posnela zadnji album Head Carrier, ki ga predstavljajo na evropski turneji.

Njihov šesti studijski album Head Carrier je izšel v sozaložbi Pixiesmusic in PIAS, v belgijski neodvisni založbi svetovnega vpliva Play It Again Sam. Album je produciral Tom Dalgety, snemali pa so v RAK Studios v London. To je prvi album, na katerem je basovske linije odigrala nova basistka Paz Lenchantin. Zasedbi se je pridružila za turnejo leta 2014, ko so predstavljali prejšnji album Indie Cindy. Naslov novega albuma Head Carrier (glavonosec) ima referenco na številne svetnike, ki so upodobljeni s svojo glavo v rokah.

Pixies veljajo za eno najbolj vplivnih alterrockovskih skupin, ki se je uveljavila s svojo drzno mešanico psihedelije, disonance, hrupa, kitarske udarnosti, lepljivih melodij in samosvojosti. Za vzornike so jih imeli Nirvana, Radiohead, Blur, The Strokes, Weezer in mnogi drugi. Kultna zasedba navdušuje tako starejše kot tudi najmlajše generacije rockovskega občinstva. Nastopila bo v ljubljanskih Križankah, ki jih je napolnila že v letih 1989 in 2004.

Čeprav na tej turneji preigravajo predvsem nove pesmi z albumov Indie Cindy in Head Carrier, pa bo gotovo slišati tudi kaj starejših pesmi. Zasedba ima namreč precej neobičajen pristop pri oblikovanju koncertnega programa, in sicer imajo za nastope v živo vedno pripravljenih skoraj 90 skladb. Katere bodo odigrali, pa se odločijo tik pred koncertom. Običajno odigrajo od 30 do 40 pesmi na en nastop, tako da bo zagotovo tudi njihov ljubljanski koncert nekaj posebnega.