Plácido Domingo na čelu dirigentskega tekmovanja

Slavni tenorist je imenovan za častnega predsednika mednarodnega tekmovanja mladih dirigentov v Salzburgu.

Objavljeno
19. avgust 2014 18.01
 Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura

Morda se zdi precej nenavadno, da je slavni španski tenorist Plácido Domingo, ki je pred desetletji začel še dirigirati in pred leti peti baritonske operne vloge, zdaj postal še častni predsednik vsakoletnega mednarodnega (svetovnega) tekmovanja mladih dirigentov, ki se s predtekmovanji odvija po svetu, finale pa je avgusta v Salzburgu. Letošnji zmagovalec je francoski dirigent ­Maxime Pascal.

Domingo je prevzel funkcijo z operativno veljavo prihodnje leto, ko bo praznoval štiridesetletnico sodelovanja s Salzburškim poletnim ­festivalom.

Zakaj se je salzburški festival s sponzorjem Nestléjem odločil za to potezo, je težko reči. Najbrž spričo ogromnega umetniškega pedigreja, izkušenj, več kot pol stoletja mednarodne odrske prezence, dolgoletnega podpiranja mladih na tekmovanju opernih pevcev Operalia, poznavanja vseh svetovnih glasbenih prestolnic in odločujočih ljudi na glasbeni ­sceni.

Tega v Salzburgu danes nima nihče oziroma so nekateri vidnejši svetovni dirigenti (Riccardo Muti, Zubin Mehta, Nikolaus Harnoncourt ...) že utrujeni in nimajo več teh »pedagoških želja« ali mentorskih izkušenj, ali pa jih nikoli niso imeli. Domingo je z nastopi kot grof Luna (ob Ani Netrebko kot Leonori) v Verdijevem Trubadurju nenadoma glavna zvezda letošnjega salzburškega festivala.

Dirigenti v Salzburgu šele od leta 2010

Tekmovanje dirigentov poteka šele od leta 2010, ko je zmagal nemški dirigent turškega porekla David Afkham. Leta 2011 je bil najboljši Ainars Rubikis iz Latvije, leta 2012 Mirga Gražinytė - Tyla iz Litve, lani Ben Gernon iz Velike Britanije in letos, kot omenjeno, Maxime ­Pascal iz Francije.

Maxime Pascal je star osemindvajset let in je takoj prepričal mednarodno žirijo, ki jo je tokrat vodil dirigent Ingo Metzmacher, znan zlasti kot interpret novejše ali sodobne glasbe ter krstnih izvedb. Pritegnil ga je njegov nastop s solistom, oboistom Ramónom Ortego Querom in Camerato Salzburg v dvorani Skalne jahalne šole v Salzburgu, kjer je potekal sklepni del tekmovanja s tremi koncerti, ko sta po Pascalu nastopila še Leo McFall (Velika Britanija) in Victor Aviat (Francija), vsi na zelo visoki dirigentski ravni, tako da je bila odločitev za Pascala zelo težka.

Žirijo so prepričali zlasti Pascalova mladost (tekmovanje je namenjeno dirigentom do 35. leta), muzikalnost in način dela z orkestrom oziroma odnos do njega. Seveda je bil Pascal spričo nagrade več kot vesel, kako tudi ne bi bil, saj mu prinaša petnajst tisoč evrov, natis zgoščenke zmagovalnega koncerta in sklepni koncert v isti salzburški dvorani.

Bil je v nedeljo, ko je Maxime Pascal dirigiral dela Debussyja (La mer), Ernesta Chaussona (Poème de l'amour et de la mer, op. 19) in Stravinskega (baletno suito Ognjeni ptič v verziji iz leta 1945).

Maxime Pascal je študiral dirigiranje v Parizu (Conservatoire national supérieur de musique et de danse) in leta 2011 prejel nagrado Simone in Cina del Duca Akademije lepih umetnosti (Académie des beaux-arts). Od leta 2008 je glasbeni direktor orkestrov Le Balcon in Impromptu Orchestra ter je sodeloval na več mednarodnih festivalih. Gostoval je po Evropi in v Avstraliji. Januarja letos je dirigiral Brittnovo opero Onečaščena Lukrecija v produkciji opere v Lillu na gostovanju v Parizu.

Letos se je tekmovanja udeležilo 82 kandidatov, a le trije so se uvrstili v finale s tremi koncerti (med 28. februarjem in 2. marcem) ter tremi solisti (Ramón Ortega Quero, oboa, Jan Lisiecki, klavir, Veronika Eberle, violina), tako da so zunaj tekmovanja opozorili nase še solisti! Finalisti so nastopili vsak s svojim orkestrom (Camerata Salzburg, orkester Mozarteum in Simfonični orkester Vorarlberg).

Doslej na tem tekmovanju še ni bilo opazne prezence iz domačih logov. Zato povejmo, da je možnost sodelovanja odprta za vse dirigente od 22 do 35 let. Prav tako je možno sodelovanje v okviru programa Dan sodobne glasbe. Prijaviti se je treba do 20. decembra.