Politika in umetnost: Poziv k bojkotu »orkestra okupacijske sile«

Gibanje za pravice Palestincev Izraelskemu filharmoničnemu orkestru očita identifikacijo z državo.

Objavljeno
19. avgust 2015 17.11
Jožica Grgič, kultura
Jožica Grgič, kultura

Ljubljana – Izraelski filharmonični orkester bo pod vodstvom Zubina Mehte 24. avgusta nastopil v Cankarjevem domu v okviru Festivala Ljubljana. Gibanje za pravice Palestincev BDS Slovenija in Študentska organizacija Univerze na Primorskem pozivata k bojkotu »orkestra okupacijske sile«.

Izraelski orkester velja za enega najboljših na svetu, BDS Slovenija – del globalne civilnodružbene pobude BDS, ki se zavzema za bojkot, dezinvesticije in sankcije proti Izraelu, dokler ne bo začel spoštovati pravic Palestincev – pa trdi, da se orkester identificira z izraelsko državo in njeno politiko zatiranja Palestincev.

Pri tem se sklicuje na uradno spletno stran orkestra: »Številni priznani umetniki so v desetletju ustanovitve države Izrael in njene konsolidacije prišli v Izrael, da bi se prek orkestra identificirali z izraelsko državo.« BDS tudi pravi, da je orkester v času vojn, ko so se vedno znova poslabšale življenjske razmere Palestincev, za spodbudo igral izraelski vojski.

BDS meni, da kulturni dogodki niso nikoli politično nevtralni. V sklopu akcij Za priznanje Palestine je aktivistična skupina Povsod včeraj v Ljubljani organizirala okroglo mizo na temo razmerja med politiko in kulturo. Problematizirali so nastop izraelskega orkestra in razpravljali o vprašanjih: ali je umetnost res nekaj, kar presega politiko in družbo, kdaj je umetnost subverzivna in kdaj propagandistična, kakšen je domet bojkota.

Mnenja o tem so različna. Direktor slovenske filharmonije Damjan Damjanovič meni, da se politika ne bi smela vpletati v kulturo. »Ostro obsojam vsakršno vmešavanje v kulturno dogajanje kjerkoli na svetu, bodisi različnih gibanj bodisi političnih sfer. Gostovanje Izraelskega filharmoničnega orkestra je eden od pomembnih glasbenih dogodkov v naši državi in zasluga prizadevanj vodstva Festivala Ljubljana!

Redko kdo se zaveda, koliko truda in diplomacije je treba, da se takšno gostovanje sploh zgodi, in kakšne negativne posledice imajo ekstremne aktivnosti za naše delo. Sam si s sodelavci prizadevam, da bi Slovenska filharmonija postala nacionalni ponos slehernega državljana Slovenije in v mednarodnem smislu postala naša osrednja ambasadorka. Kultura je bila, je, in bo ostala nad vsemi interesi.«

Glasba ne more biti sporna

Tudi direktor festivala Ljubljana Darko Brlek meni, da je kultura nad politiko. Pravi, da Festival Ljubljana program sestavlja izključno po kriteriju umetniške kakovosti in da je izraelski orkester eden najboljših na svetu. »Očitek, da se orkester ni izrekel proti lastni državi, je težko razumeti, ker se ukvarja z glasbeno umetnostjo. Bodo podobnih očitkov deležni tudi drugi prestižni orkestri, ki so simboli svojih držav?« Naloga umetnosti je združevati različnosti in nuditi umetniške užitke, dodaja. Skladatelj in glasbeni kritik Pavel Mihelčič se prav tako ne strinja z vmešavanjem politike v umetnost in dodaja, da glasba ne more biti sporna.

Mednarodno gibanje BDS od svojih začetkov leta 2005 poziva k ekonomskemu, akademskemu in kulturnemu bojkotu Izraela, ki naj bi krepil zavest o izraelski okupaciji Palestine in kršenju človekovih pravic ter ustvarjal pritisk na izraelsko politiko. Bojkot se nanaša na dejavnosti tujcev v Izraelu in Izraelcev v tujini. Po vsem svetu ga množično podpirajo popularni in klasični glasbeniki, igralci, književniki, znanstveniki ter številne ugledne javne osebnosti od Tariqa Alija, Eduarda Galeana, Arundathi Roy, Kena Loacha, Mika Leigha, Naomi Klein, Noama Chomskega do Penelope Cruz in Javierja Bardema. Še posebej množično ga zagovarjajo popularni glasbeniki.

V članku Igraj glasbo in ne politike, objavljenem v The Jewish Journal, je avtor napisal, da Izraelci lahko računajo samo na nekaj svetovno znanih glasbenikov, kot so Madonna zaradi znanega Kabala centra, Leonard Cohen in drugi stari Židi. So pa seveda tudi taki, resda redki, na primer Elton John, ki je v zvezi z bojkotom Izraela dejal, da je »umetnost nad politiko«.

Izraelski filharmoniki veliko gostujejo po vsem svetu, najpogosteje v ZDA, in povsod naletijo na pozive k bojkotu in proteste. Po Ljubljani bodo že konec avgusta nastopili v Salzburgu in Luzernu, septembra pa v Milanu. Na spletnih straneh za zdaj še ni pozivov k bojkotu nastopa v teh mestih.