Poslovil se je Giancarlo Golzi, gonilna sila zasedbe Matia Bazar

63-letnega bobnarja, soustanovitelja in edinega stalnega člana zasedbe, ki je zaslovela v 80. letih, je izdalo srce.

Objavljeno
14. avgust 2015 16.08
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V sosednji Italiji odmeva smrt Giancarla Golzija, soustanovitelja in bobnarja skupine Matia Bazar, enega osrednjih glasbenih fenomenov pri naših zahodnih sosedih v osemdesetih letih minulega stoletja, katerega glasbeni izraz je z izjemnim vokalom Antonelle Ruggiero segel tudi daleč onkraj italijanskih meja.

Golzi je bil izrazita stalnica zasedbe, njen edini član, ki je ni zapustil od njene ustanovitve leta 1975 pa vse do smrti. Veljal je za njenega dediča po odhodu Ruggierijeve leta 1989, ki se je zatem odločila za samostojno kariero, po smrti basista skupine Alda Stellite leta 1998 in po drugih spremembah v zasedbi.

Matia Bazar so s serijo sofisticiranih hitov zasloveli v osemdesetih, manj znano pa je, da so že kmalu po ustanovitvi, leta 1979, s skladbo Raggio di luna (Lunin žarek) nastopili na Evroviziji v Jeruzalemu. Danes je ta skladba zimzelena, tedaj pa je segla le do 15. mesta (od 19; Jugoslavije ni bilo, saj je po zadnjem mestu Ambasadorjev leta 1976 štiri leta užaljeno abstinirala ...). Že leto poprej so zmagali na festivalu v Sanremu s skladbo E dirsi ciao (In si reči: ciao), ki je tako ostaja široko znana tudi danes, na sanremskem festivalu pa so se redno predstavljali vse do leta 2012.

Golzi je imel tako kot nekateri drugi člani zasedbe Matia Bazar predzgodovino v zasedbi progresivnega rocka Museo Rosenbach, ki je delovala le nekaj let, od leta 1971. Sanremo je odlično poznal, saj je bil njegovo rojstno mesto, v mestu pa je postal tudi umetniški direktor akademije, namenjene izobraževanju mladih glasbenikov z ambicijo uveljavitve na tamkajšnjem festivalu. Tudi umrl je v Liguriji, v Bordigheri tik ob meji s Francijo, in sicer predvčerajšnjim ponoči, za posledicami infarkta.

Na njegovo smrt so se odzvali številni protagonisti Sanrema in siceršnjega italijanskega glasbenega prizorišča, med njimi Eros Ramazzotti, Pupo in Red Ronnie.

Golzija se lahko v času počitnic, tik pred italijanskim ferragostom, spomnimo s skladbo Vacanze romane (Rimske počitnice), za katero je napisal besedilo in velja za enega največjih hitov zasedbe. Mala plošča, na kateri je izšel, je bila v Italiji številka ena na lestvici najbolj prodajanih singlov kar štiri mesece. Tudi to skladbo so predstavili v Sanremu in ob četrtem mestu dosegli predvsem osrednjo nagrado kritike.