Prejemnica Mire je Ksenija Jus

Avtorica Pesmi upora je literarno nagrado prejela zaradi svojega kantavtorskega ustvarjanja.

čet, 14.01.2016, 18:00
Nagrado podeljuje ženski odbor Slovenskega centra pen Mira slovenskim ustvarjalkam za izjemne dosežke na področju literarnega ustvarjanja in premišljevanja o literaturi in kulturi ter celostne osebnostne drže, skladno s prizadevanji in Listino Mira. Nagrada nosi ime po istoimenskem odboru, katerega ime ima več pomenov. Eden izmed njih je posvečen pisateljici in nekdanji predsednici Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra Pen Miri Mihelič, ime nakazuje tudi na mir in miroljubnost ter na mitološko miro, rastlino, ki ima sposobnost celiti rane. Doslej sta nagrado prejeli Jolka Milič (2013) in Maja Haderlap (2014).

Ženski odbor Slovenskega centra Pen Mira je danes v v Narodni galeriji v Ljubljani podelil literarno nagrado Mira za leto 2015, večplastni kulturni ustvarjalki Kseniji Jus za njeno kantavtorsko delo.

Žirija v sestavi dr. Irena Novak Popov, dr. Maja Haderlap, Tatjana Pregl Kobe, dr. Andrej Detela in dr. Katja Mihurko Poniž se je soglasno odločila za kantavtorico, pesnico in skladateljico Ksenijo Jus, ker želi s tem izreči priznanje kritični in angažirani avtorici mlajše generacije.

V obrazložitvi je komisija med drugim zapisala, da je »nagrajenka Ksenija Jus je od leta 2004 samozaposlena na področju kulture, doslej je izdala deset avtorskih albumov. Njene pesmi so bile doslej prevedene v nemški, angleški, poljski, bolgarski, češki, slovaški, bosanski in srbski jezik in so jih izvajali različni izvajalci in izvajalke iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije, sodeluje tudi pri aranžmajih za ženski pevski zbor Kombinat, ki deluje v okviru zavoda Novi kombinat, ki je Ksenijo Jus nominiral za nagrado in v utemeljitvi med drugim poudaril njeno družbenokritično držo, izraženo tudi v Pesmi upora, ki je postala neuradna protestniška himna.

Tudi žirija nagrade Mira v Kseniji Jus vidi ustvarjalko, ki se brezkompromisno odziva na vse slabosti in anomalije sodobne družbe. V njenih delih odkrivamo drzno kritiko, neprizanesljivo ironijo, včasih tudi ciničen pogled, ki pa ne preglasi močne lirične izpovednosti njenih pesmih.«

Mednarodno uveljavljeni umetnik, katerega delo v steklu in grafiki zaznamuje spontanost, mojstrstvo in intimna simbolika Tihomir Tomič je za nagrajenko Mira 2015 izdelal kipec zelene Čaše in ogrlico z rdečo zvezdo.

Prijavi sovražni govor