Prepoln Veliki trg v Trstu ob gostovanju Ljubljana Festivala

Orffovo Carmino Burano je obiskalo med sedem in osem tisoč ljudi. Stoječi aplavzi in vzkliki »bis«.

Objavljeno
01. julij 2014 13.22
Posodobljeno
01. julij 2014 14.30
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura

Na predvečer odprtja 62. Ljubljana Festivala na Kongresnem trgu v Ljubljani je skoraj 400-članski ansambel glasbenikov iz Ljubljane, Zagreba in Sarajeva sinoči nastopil na Velikem trgu v središču Trsta v zahvalo in povračilo za lansko gostovanje Teatra Verdi v Ljubljani.

Že akustični vaji ob sedmih zvečer je še ob toplih sončnih žarkih prisluhnilo nekaj sto ljudi, potem pa so se sedeži že začeli polniti, prav tako vse okrog njih do morja in znanih palač iz avstro-ogrskih cvetočih trgovskih časov. Ob začetku koncerta ob 21.15 se je na ogromnem trgu, za katerega mnogi pravijo, da je najlepši v Srednji Evropi, zbralo med sedem in osem tisoč ljudi, kar je sijajen, v bistvu pa presenetljiv in obojestransko navdušujoč uspeh.

Z odra sta množico pozdravila župan Trsta Roberto Casolini in direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek, ki je za svoje tople besede v slovenščini požel močan aplavz, prav tako pa je spregovoril intendant Teatra Verdi Claudio Orazi. Vsi so izrazili zahvalo in optimizem za naprej, še posebej za sodelovanje med mestoma Ljubljano (od koder ni bilo sicer nobenega uradnega predstavnika MOL) in Trstom, tu še posebej na kulturnem in umetniškem področju. Med gosti na koncertu sta bila tudi direktor Rossettijevega gledališča Miloš Budin in mestni odbornik, strokovnjak za stike s Slovenci, znani slovenski podjetnik Edi Kraus. Seveda so prišli še vsi ostali, od tržaškega škofa do prefekta in predstavnikov dežele Furlanije-Julijske krajine ...

Predvečer letošnjega ljubljanskega festivala je bil v celoti prelep, praznični dogodek, k čemur je prispevalo lepo vreme in topel obmorski večer (po jutranjih nalivih!), tako da so ljudje še kako radi in radovedni prišli na koncert, ki je bil sicer brezplačen.

Občinstvo je ob napovedi gostov z aplavzi pozdravilo vsak ansambel, ki je sestavljal celoto, še posebej zbor iz Sarajeva in njihovega Narodnega gledališča. V Trst je prišel tudi njihov kulturni minister Ivica Šarić. Kot zanimivost omenimo, da se je koncerta udeležila tudi slavna italijanska pevka zabavne glasbe Ornella Vanoni, ki jo je župan še posebej pozdravil z odra.

Prepričljiva in sugestivna interpretacija Uroša Lajovica

Dirigent Uroš Lajovic je prepričljivo in sugestivno interpretiral Orffovo znano in priljubljeno enourno kantato Carmina Burana in se po dolgih aplavzih, na koncu stoječih in ob klicih »bis«, odločil še za dodatek, ponovitev uvodnega mogočnega zbora O Fortuna.

Presenetljiv, sijajen večer, ki bo, zlasti za nastopajoče in organizatorje, ki so Trst že doživeli, v Ljubljani drevi ob 21.15 še večji izziv za morda prav tako poln Kongresni trg, a bo potreben poseben trenutek za »izenačen rezultat«, kaj šele za zmago?!

Umetniški vtis je bil prepričljiv, tako v izvajanju orkestra kot skupnih zborov, pa tudi posameznih delov: moškega in ženskega. Dinamična, ritmično zelo razgibana kompozicija, večinoma v latinščini, deloma v stari nemščini, ima še tri soliste. Dobri so bnili vsi trije; najprej baritoniost Ivo Jordanov iz Bolgarije, potem tenorist Marko Cvetko iz Zagreba in sopranistka Aida Čorbadžić iz Sarajeva.

Vsak je dodal svoj prispevek k razpoloženjski tipiki kantate in jo s tem čim bolj skušal približati sami scenski zasnovi, kar pomeni tudi v koncertni izvedbi bolj opernemu izrazu, deloma z nakazano igro. Slabše je bilo ozvočenje, medtem ko je bil konstrukcijski oder dovolj velik in je osvetljava imela več elementov video showa s kombinacijo in izmenjavo rdečih, modrih in belih barv, kar je najmočneje prišlo do izraza v dodatku.

Kot smo izvedeli v Trstu, vlada tam veliko zanimanje tudi za ostale prireditve 62. Ljubljana Festivala. Na koncert Riccarda Mutija z Verdijevim Requiemom bo organizirano z avtobusi prišlo nekaj sto ljudi!