Prihaja Dr. John, glasnik New Orleansa

Zvečer bo v Kinu Šiška predstavil album Ske-Dat-De-Dat: The Spirit of Satch.

Objavljeno
07. november 2014 17.02
 Zdenko Matoz , kultura
Zdenko Matoz , kultura

Neworleančan Dr. John, s pravim imenom Mac Rebennack, že skoraj petdeset let zelo izvirno prepleta različne glasbene zvrsti, kot so blues, rhythm and blues, rock'n'roll, funk, jazz, gospel, zydeco, boogie woogie in še kaj. Doslej je nastopil z glasbeniki svetovnega formata, kot so Van Morrison, Aretha Franklin, Mick Jagger, Eric Clapton.

Največji še živeči glasbenik prepoznavnega zvoka New Orleansa, ki je mešanica preteklosti in prihodnosti, je doslej prejel kar šest grammyjev in je prava ikona ameriške kulture ter poosebljenje glasbene dediščine New Orleansa.

Njegova barvita glasbena kariera se je začela v petdesetih letih prejšnjega stoletja, pisal je skladbe in igral kitaro. Ko si je v pretepu zlomil prst, je s kitare presedlal na klaviature, sodeloval je na nekaj albumih domačinov, ki so prav tako sooblikovali značilen pisan zvok njegovega rodnega mesta, vključno z mojstrovinami Professorja Longhairja, Arta Nevilla, Joa Texa in Frankieja Forda.

V šestdesetih letih je Dr. John zapustil domače mesto in v Kaliforniji delal kot studijski glasbenik. Med drugim je igral za glasbenike, kot sta Sonny in Cher, Van Morrison, Aretha Franklin in Rolling Stonesi, s katerimi je sodeloval pri znamenitem albumu Exile On Main St. Takrat se je prelevil v voodoo glasbenika karizmatične pojavnosti po imenu Dr. John The Nite Tripper.

Lastno glasbeno kariero je začel s prvencem Gris-Gris (1968), ki je zanimiv hibrid med neworleanškim rhythm and bluesom ter psihedeličnim rockom. Čeprav iz glasbe puhtijo zvoki južnjaškega mesta, ga je posnel v Kaliforniji z obilico glasbenikov. Med vrhunce njegove kariere kritiki uvrščajo albume Sun, Moon and Herbs iz leta 1971, na katerem sta nastopila tudi Eric Clapton in Mick Jagger, ter In The Right Place, ki je imel uspešnici Right Place Wrong Time in Such A Night.

Dr. John je predlani izdal zanimiv album Locked Down, ki ga je produciral in na njem igral kitaro Dan Auerbach iz skupine The Black Keys. Letos je mojster spreminjanja glasbenih stilov naredil poklon najbolj znanemu someščanu, velikemu trobentaču in pevcu Louisu Armstrongu z albumom Ske-Dat-De-Dat: The Spirit of Satch.

S priredbami skladb velikega Armstronga, je sodelovalo kar 45 različnih glasbenikov in glasbenic, med njimi tudi Bonnie Raitt, The Blind Boys of Alabama, ki so že nastopili v ljubljanskem Cankarjevem domu, in Shemekia Copeland, ki bo decembra nastopila na Blues festivalu Postojnska jama.

Album na jesenski evropski turneji predstavlja s svojo izkušeno skupino The Nite Trippers, s katero bo gotovo preigraval tudi svoje največje uspešnice.

Čeprav je močan avtor, pa nima nobenih zadržkov pri izražanju spoštovanja drugim skladateljem. Tako je leta 1999 izdal album Duke Elegant s priredbami skladb Duka Ellingtona, leta 2006 pa album Mercenary, s priredbami pesmi poklicnega skladatelja s Tin Pan Alley Johnny Mercerja.

Armstrong je bil tudi eden od njegovih najbolj zgodnjih glasbenih vplivov, kajti njegov oče, ki je imel prodajalno plošč, mu je pogosto predvajal glasbo tega trobentača. Naslednji odločilni vpliv nanj pa je imel razvpiti blues pianist Professor Longhair.

Tisti, ki se jim je prikupilo glasbeno delovanje Hugha Lauireja, bo gotovo prevzel tudi glasbeni pristop Dr. Johna, le da ta doda še obilo bizarnih začimb v svojo glasbeno godljo.