Pussy Riot na prostosti in znova v boju

Članici punkovske skupine sta na obisku v Singapurju obljubili, da se bosta še naprej borili proti kršitvam človekovih pravic.

Objavljeno
17. januar 2014 13.59
Singapore Russia Pussy Riot
T. L., Delo.si, STA
T. L., Delo.si, STA
Članici ruske aktivistične punk zasedbe Pussy Riot sta danes na svojem prvem obisku tujine po predčasnem izpustu iz zapora obljubili, da ne bosta popustili v svojem boju proti kršitvam človekovih pravic v Rusiji. Članici se sicer v Singapurju udeležujeta podelitve nagrad Prudential Eye za sodobno umetnost.

»Trenutno se osredotočava na pobude za človekove pravice, kar pa terja veliko pravniškega dela,« je povedala Nadežda Tolokonikova in zatrdila, da bodo Pussy Riot še naprej uporabljale video posnetke in druge kreativne oblike za izražanje svojega mnenja.

»Zagotovo bova nadaljevali z najinimi političnimi aktivnostmi. Sedaj se osredotočava na projekt, ki zadeva pravice zapornikov, kar je seveda v Rusiji politični aktivizem,« je še dejala Tolokonikova, ki je skupaj s kolegico Marijo Aljohino pripotovala v Singapur.

Zasedba Pussy Riot je sicer nominirana za nagrado Prudential Eye v kategoriji digitalne in video umetnosti. Nagrada se jim obeta za video posnetek spornega protestnega nastopa v moskovski cerkvi februarja leta 2012, naperjenega proti ruski cerkvi in oblastem, zaradi katerega so aktivistke tudi pristale v zaporu.

Podelitev nagrad bo v soboto. Če bodo zmagale, bodo po besedah Tolokonikove denar namenile projektom za zaščito človekovih pravic zapornikov. Dobitnik v vsaki kategoriji namreč prejme denarno nagrado v višini 20.000 dolarjev.