Rebecca Ayres: The Beatles so v redu, imamo pa še kaj drugega 

Na festivalu Ment v ljubljanskem Kinu Šiška je vodja festivala Liverpool Sound City sodelovala na razpravi Reševanje sveta s festivali.

Objavljeno
06. februar 2015 17.01
Kultura
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Rebecca Ayres je operativna direktorica festivala Liverpool Sound City, ki bo maja v Liverpoolu in je svetovno znana glasbena konferenca in festival. Na festivalu nastopi več kot sto glasbenih zasedb pred 40.000 glasbenimi navdušenci in 3.600 predstavniki glasbene in zabavne industrije. Zaupala nam je nekaj podrobnosti o tem glasbenem mestu in dala nekaj namigov, kako uspeti v glasbenem poslu.

Kakšen festival je Liverpool Sound City?

To je festival novih glasbenih talentov. Vsako leto predstavimo približno 350 glasbenikov iz celega sveta. Mnogi med njimi so popolnoma neznani, ko pridejo na ta festival. Udeležba na tem festivalu je zelo pomembna zanje, za nadaljnjo kariero. Na tem festivalu jih vidijo ne le občinstvo, temveč tudi ljudje iz glasbene industrije. Tako da je v precejšnji meri podoben Mentu, vendar je precej večji.

Občinstvo zanimajo nove glasbene skupine? 

Da. Vsako leto pride na naš festival več kot 40 tisoč ljudi, ki pridejo gledati in poslušati nove glasbene skupine. Seveda pa si nove skupine ogledajo tudi predstavniki glasbenih založb, filmskih in televizijskih studijev, managerji, booking agenti, promotorji ter novinarji.

Liverpool je glasbeno mesto znano zaradi merseybeata in skupine The Beatles. So te glasbene vibracije še vedno žive?

Menim, da so. Razlog, da smo na noge postavili festival Liverpool Sound City je ta, ker smo prepričani, da je na območju 25 milj okoli Liverpoola, kar vključuje tudi Manchester, nastala najboljša glasba, ki je kdajkoli nastala v Veliki Britaniji. Tako tudi počastimo to, da Beatli prihajajo iz Liverpoola, prav tako pa tudi številni novi glasbeniki, na katere želimo opozoriti in svetu tudi povedati - poglejte ne gre le za Beatle. V Liverpoolu imamo še vedno dobro in močno glasbeno sceno.

Verjetno veliko turistov pride v Liverpool, da bi videlo kraje kjer so delovali in živeli Beatli?

Liverpool je drugo najbolj obiskano mesto v Veliki Britaniji, takoj za Londonom. Vsako leto pride v Liverpool na tisoče ljudi, samo da bi videli, kje vse so hodili in bivali ter nastopali Beatli. Organizirana so prava romanja po poti Beatlov. Na tem mestu je John Lennon kihnil, na tem mestu je Paul McCartney odprl poštno kuverto in podobna pretiravanja. Lahko pa zares stopite v Strawberry Fields, se sprehodite po Penny Lane, obiščete njihove hiše ...

Torej lahko mesto veliko zasluži že samo s tem, da ima kakšno res dobro in popularno glasbeno skupino?

Res je, vendar je Liverpool šele nedavno prepoznal turistično-tržni potencial njenega kulturnega izročila, še posebej skupine The Beatles. To so začeli razvijati šele v zadnjih 15 letih. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja si moral zaprostiti taksista, da te je zapeljal na kraje, kjer so bili Beatli, ker je takrat veljalo, da je treba narediti korak stran od Beatlov, saj je Liverpool več kot le Beatli.

Ko pa so mestni veljaki ugotovili, da so Beatli zelo pomebni ne le za Liverpool, temveč za cel svet, so ta uspeh izkoristi tudi v korist mesta.

So glasbene skupine v kakšni prednosti, če prihajajo Liverpoola, ali pa je to neko breme?

Menim, da oboje. Ker je Liverpool glasbeno mesto, je vedno v središču zanimanja, po dugi strani pa liverpoolske glasbenike kritizirajo, da imajo preveč liverpoolski zvok, da vsi želijo zveneti kot Beatli. Zato mnogi glasbeniki zavestno gradijo svoj lasten drugačen zvok. To, da si glasbenik iz Liverpoola je blagoslov in prekletstvo. 

Poleti je po vsej Evropi vse več glasbenih festivalov? Začelo pa se je v Veliki Britaniji pred več kot 40-imi leti.

Festival Glastonbury se je začel na začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja, v šestdesetih pa je bilo zelo veliko manjših glasbenih festivalov. Sedaj pa je število glasbenih poletnih festivalov zelo naraslo, sprav le za ljubitelje rocka in neodvisne glasbe. Odkar pa je na Glastonburyju nastopil raper Jay Z, so začeli na festivale hoditi ljudje, ki poslušajo zelo različne glasbene stile. Vse pogosteje pa na teh festivalih nastopajo trenutno največji pop zvezdniki. 

Poleti je po celi Evropi zelo veliko glasbenih festivalov različnih velikosti.

Da, to je tudi čas, ko glasbeniki nastopajo izključno na festivalih in ne po klubih.

Ali glasbeniki, ki prihajajo iz neanglosaksonskih dežel, pogosto nastopajo na poletih festivalih v Veliki Britaniji?

Menim, da njihovo število iz leta v leto narašča. Svet se je odprl in glasba iz različnih držav je postala vse bolj sprejemljiva, k čemer je pripomogel internet pa tudi glasbene strani kot sta Spotify in iTunes. Sedaj je veliko festivalov in veliko priložnosti za nastope tudi za glasbenike iz Slovenije, Hrvaške in Slovaške in vse več jih tudi nastopa na teh festivalih. Liverpool Sound City zelo strastno podpira prihod glasbenikov iz takih držav na nastope v Veliko Britanijo. Na Ment sem prišla tudi zato, ker sem slišala, da je tu in v sosednjih državah zelo veliko dobrih glasbenih skupin, ki bi jih rada slišala in videla v živo. Mislim, da je že čas, da jih sliši tudi britansko občinstvo.

Kakšne so prednosti, nastopanja na poletnih glasbenih festivalih? 

Glavna prednost za glasbeno skupino je, da je tam veliko občinstva, ki je običajno zelo sprejemljivo do glasbenih drugačnosti. Letošnji glavni nastopajoči na našem festivalu so The Flaming Lips, Belle and Sebastian in The Vaccines in mnogi jih bodo prišli poslušati. To pa pomeni, da jim lahko predstavimo tudi veliko novih glasbenikov, za katere še nikoli niso slišali. In glede na to, da je današnje občinstvo stilsko zelo tolerantno in odprto, je to velika priložnost za prihajajoče glasbene skupine. 

Predpostavimo, da imam najboljšo rock skupino v Sloveniji. Kaj moram narediti , da nastopim na teh festivalih?

Za začetek se prijavite na vse te festivale. Večina festivalov, tako kot Liverpool Soud City, Ment, kakor tudi Eurosonic, objavijo razpis za nastope novih skupin. Drug način je, da skušate vzpostaviti stik z glasbeniki v drugih državah, ki igrajo podobno glasbo, kot vi, da se mogoče dogovorite, da postanete njiva predskupina, ali pa da vam oni pomagajo organizirati kakšno krajšo klubsko turnejo po njihovi državi, vi pa njim po vaši. Na naš festival se prijavi šest tisoč glasbenikov, in vse preposlušamo, večina skupin res ni dobrih, občasno pa naletiš na prave bisere. In zaradi teh se splača potruditi.