Rock Otočca letos ne bo!

Organizatorji so ostali brez idilične lokacije na jasi za gradom Otočec, ki je za ljubitelje tega festivala edina sprejemljiva.

Objavljeno
24. januar 2014 14.27
V. U., STA
V. U., STA

Enega tukajšnjih najprepoznavnejših rock festivalov, Rock Otočca, letos ne bo, je za STA povedal Franci Kek. Festival, katerega korenine segajo v leto 1976, je namreč ostal brez prizorišča. Lani je že gostoval v Ljubljani, a so ljubitelji festivala jasno povedali, da je za njih edina sprejemljiva lokacija Otočec.

Večletna pogodba o najemu lokacije je sicer potekla že predlani, upravljavci te idilične lokacije ob reki Krki pa so se odločili, da organizatorjem festivala ne omogočijo izvedbe.

Zato so ti v sporočilu za javnost zapisali, da se poslavljajo skupaj z »Rock Otočec generacijo«.

Festival je bil sicer s prvo izvedbo leta 1976, drugo 1983 in 17 zaporednimi »oče« vseh ostalih slovenskih festivalov na prostem. Lani sta na njem med drugim nastopili zasedbi Papa Roach in Billy Talent, pred tem pa so poleg najpomembnejših domačih izvajalcev gostovali Fun Lovin Criminals, Living Colour, Guano Apes, Asian Dub Foundation, Henry Rollins, Stereo MC's, Chumbawamba, Liquido, The Subways, Sham 69, No means no, Dog eat dog, Fishbone, Tarja Gogol Bordello in še več kot 700 drugih skupin.

Od leta 2000 so za neuveljavljene skupine v Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji in občasno tudi v Bosni in Hercegovini ter v Avstriji potekala predizborna tekmovanja, na katerih se je zvrstilo več kot 6500 mladih glasbenikov.

Na festivalu so našteli več kot 250.000 obiskovalcev in 2000 novinarjev, znan pa je tudi po neglasbenih dejavnostih na čelu z blatno kopeljo.

In po presenečenjih. Leta 2005 se je na festivalu prvič na rockerskem odru pojavil Lojze Slak, Alfi Nipič je leta 2008 opolnoči zapel Silvestrski poljub (medtem ko je padal umetni sneg), na njem je predaval Peter Mlakar, Na festivalu pa je bilo mogoče slišati tudi Odo radosti in himno festivala v izvedbi tenorista Janeza Lotriča.