Rojstno hišo Arethe Franklin bodo preselili

Objavljeno
27. februar 2017 13.05
Music-Aretha Franklin
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz

Ameriško javnost je te dni vznemirjala zgodba o razpadajoči leseni koči v Memphisu, v ameriški zvezni državi Tennessee, ki so jo želeli porušiti. V njej se je namreč rodila ameriška soul zvezdnica Aretha Franklin. Sodnik Larry Potter je naročil rušenje celotne soseske, ki je postala gojišče kriminala. Ljubitelji glasbe so zahtevali, naj mestne oblasti rojstno hišo znamenite Američanke ohranijo. Zato jo bodo zdaj razstavili, restavrirali in jo znova sestavili. Primerno lokacijo še iščejo.

Kraljica soula se je v njej rodila 25. marca leta 1942, dve leti pozneje se je z družino preselila v Detroit. Pevka, pianistka in skladateljica je pevsko kariero začela že kot otrok v zboru v cerkvi njenega očeta C. L. Franklina, ki je bil duhovnik in mojster gospela, z »glasom za milijon dolarjev«. V mladosti je z očetovo skupino nastopala na turnejah po Ameriki, tudi na rasističnem jugu. Leta 1960 se je posvetila solistični karieri, pri osemnajstih je izdala prvi album, konec 60. let pa je že bila ena največjih glasbenic na svetu.

Bila je tudi ikona gibanja za pravice temnopoltih in njena znana uspešnica Respect je veljala za neuradno himno gibanja. Pela je na legendarnih shodih Martina Luthra Kinga, tudi na njegovem pogrebu. Pela je v duetih z Georgeem Michaelom, Annie Lennox, Eltonom Johnom, nastopila pa je tudi v filmu Brata Blues (The Blues Brothers).

Ameriška glasbena revija Rolling Stone je Franklinovo označila za deveto najboljšo umetnico vseh časov, na lestvici stotih najboljših pevcev pa ji je dodelila prvo mesto. Prejela je dvajset grammyjev in je prva glasbenica, ki je prestopila prag Dvorane slavnih rock and rolla (Rock and Roll Hall of Fame).