Romanje za Elvisom Presleyjem

 Tudi štiri desetletja po smrti je kralj rock'n'rolla še vedno kralj in nepozabljen

Objavljeno
16. avgust 2017 17.41
Robi Loboda
Robi Loboda
Danes mineva štirideset let od smrti ene največjih glasbenih legend, kralja­ rock'n'rolla ­Elvisa Presleyja. Ob obletnicah­ na njegovem domu v Gracelandu pripravijo tradicionalni­ Elvisov teden, ker pa je letos okrogla, se ga s prireditvami spominjajo po vsem svetu. Pri nas se mu bodo med drugim poklonili konec meseca v okviru Ljubljana Festivala.

Ustavil je čas

Ko je 16. avgusta 1977 zakrožila novica, da je za posledicami srčnega napada v triinštiridesetem letu umrl Elvis Presley, se je za množico njegovih oboževalcev ustavil čas. Njegov vpliv je tako velik, da nekateri še danes verjamejo, da živi. Obstaja Združenje Elvisovih očividcev, med katerimi se pojavljajo nenavadna videnja, tudi prepričanja, da je kot statist nastopil v filmu Sam doma.

Po štiridesetih letih se je Elvisu najlažje približati na kateri izmed številnih prireditev v njegov spomin. Najbolj goreče se ga spominjajo na njegovem posestvu v Gracelandu, kjer v okviru tradicionalnega Elvisovega tedna pripravijo koncerte in konference. Osrednji dogodek je povorka s svečami, ki je bila letos rekordno obiskana. Graceland je za Belo hišo v Washingtonu na drugem mestu po obiskanosti v ZDA. Med letošnjimi gosti so bili med drugimi pionirka rockabilly glasbe Wanda Jackson, ki je pripovedovala o tem, kako ji je Elvis pomagal do uspeha, Elvisova varnostnika, njegovo prvo dekle Dixie Locke Emmons in žena Priscilla Presley. Ta je bila kot posebna gostja junija tudi na evropski turneji Elvis in Concert, na kateri je njegov koncert, ki so ga predvajali na velikem platnu, spremljal simfonični orkester.

Elvis v Križankah

Pri nas se bodo Elvisove obletnice spomnili v okviru Ljubljana Festivala, ko bo 29. avgusta v Križankah nastopila skupina Sam's Fever, ki je v Nemčiji leta 2015 z zmago na tekmovanju v Bad Nau­heimu dobila naziv najboljšega cover banda Elvisa Presleyja v Evropi. Spremljal jo bo Big Band RTV Slovenija z godali, pridružili se jim bodo a capella zasedba Jazzva in plesalci swinga skupine Retronom. Elvisu se tradicionalno skupaj s slovenskim klubom Elvisa Presleyja pokloni tudi najbolj znan slovenski imitator Oskar Trobec, seveda na svojem domu v Vrtovčah, kjer je postavljen tudi spomenik kralju rock'n'rolla.

Kariero Elvisa Aarona Presley­ja, ki se je rodil 8. januarja 1935 v Tupelu, delimo v tri obdobja. V zgodovino glasbe se je vpisal s prvim obdobjem, ki se je končalo z njegovim odhodom v vojsko leta 1958. Takrat je bil najvidnejši predstavnik rock'n'rolla, ki je bil prva glasbena zvrst v zgodovini, namenjena izključno najstnikom. Ti so se tako »odcepili« od staršev, šole in cerkve in nastala je prva prava najstniška subkultura. Po prihodu iz vojske, ki jo je služil v Nemčiji (Elvis razen službovanja v vojski ni prestopil meja ZDA), je opustil odrske nastope in svoje številne oboževalce vabil v kino s filmi sumljive kakovosti. Tretje obdobje se je začelo, ko se je leta 1968 vrnil na odre.

Še živi

Žal je od takrat vse bolj postajal karikatura samega sebe in z rezidenčnimi nastopi v Las Vegasu že skoraj cirkuška atrakcija. K temu je pripomogel tudi njegov videz, saj se je v nekaj letih iz z boki migajočega šarmantneža spremenil v s potom oblitega debeluha. Tudi njegovo zdravje je pešalo. Dolgoletna nepravilna prehrana in množica tablet so naredile svoje. Pred smrtjo je bil že tako izmučen, da so ga le tablete držale pokonci, saj se je ravno takrat pripravljal na novo turnejo.

A tudi po smrti Elvisa ne bomo pozabili. Izdane so številne plošče, ki redno skačejo proti vrhovom glasbenih lestvic, leta 1982 so odprli za javnost njegovo posestvo Graceland, ki je postalo svetišče njegovih oboževalcev in imitatorjev, glasbeniki različnih zvrsti pa snemajo priredbe Elvisovih zimzelenih pesmi. Pred leti je takšno ploščo izdal tudi Oto Pestner. Elvis torej še kako živi in tudi obletnice bodo poskrbele, da ga verjetno nikoli ne bomo izbrisali iz spomina.