RTV simfoniki danes s prvim koncertom iz cikla Mozartin

Zveneča imena klasične glasbe bodo zazvenela v Slovenski filharmoniji, vsakič ob 11. uri.

Objavljeno
15. januar 2017 09.37
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Ljubljana - Simfonični orkester RTV Slovenija bo dopoldne izvedel prvi koncert iz cikla Mozartine. Orkester bo na prvi nedeljski matineji vodil Knut Andreas, kot solista pa se bosta predstavila dva izmed vodilnih članov orkestra - oboistka Irmgard Anderl Krajter in violinist Ivan Pejić. V sklopu cikla se bo bodo do maja zvrstili še štirje koncerti.

Na današnjem koncertu pod taktirko nemškega dirigenta, sicer umetniškega vodje simfoničnega orkestra Collegium musicum v Potsdamu, bodo zazvenela dela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Johanna Sebastiana Bacha in Georgesa Bizeta.

Drugi koncert iz cikla 29. januarja bo brez dirigenta. Orkester bo vodil koncertni mojster simfonikov Benjamin Ziervogel, ki bo nastopil tudi kot solist violinist v Sarasatejevih Ciganskih napevih. Poleg teh bo mogoče prisluhniti še delom Huga Wolfa, Benjamina Brittna in Josepha Haydna.

V nedeljo, 19. februarja, bo sledil koncert pod taktirko Catherine Larsen Maguire. Britanka, živeča v Berlinu, je bila, preden se je popolnoma posvetila dirigiranju, solofagotistka orkestra Komične opere v Berlinu. Tokrat bo solist fagotist Tonko Huljev, ki že nekaj let deluje kot solofagotist Simfonikov v nemškem Hofu. Na sporedu bodo dela Jean-Philippa Rameauja, Jeana Francaixa, Mauricea Ravela in Mozarta.

Na predzadnjem koncertu 9. marca bo nastopila slovenska sopranistka Suzana Ograjenšek, ki se pretežno posveča baročnemu repertoarju. Tokrat ji bo stal ob strani katalonski dirigent Francesc Prat, cenjen zlasti zaradi svoje senzibilnosti in jasnega pristopa. Slišati bo mogoče skladbe Mozarta, Christopha Willibalda in Felixa Mendelssohna.

Zadnji, aprilski koncert bo potekal pod vodstvom Jamesa Tugglea, ameriškega dirigenta, ki si je velik del svojih bogatih izkušenj na področju operne, baletne in simfonične glasbe nabral v Evropi. Od leta 1997 je glasbeni direktor Stutgartskega baleta, cenjen pa je zaradi izvedb nemškega glasbenega repertoarja poznega 19. stoletja. V Bruchovem Koncertu za violino in orkester se bo predstavil namestnik koncertnega mojstra RTV orkestra - Andrei Provotorov. Na koncertu bosta zazveneli še deli Johanna Nepomuka Hummela in Johannesa Brahmsa.

Vsi koncerti bodo v Slovenski filharmoniji, vsakič ob 11. uri, so sporočili z RTV Slovenija.