Rundek Cargo Trio gradi mostove

V okviru festivala Ex Ponto je sinoči predstavil nov album Mostovi.

Objavljeno
24. september 2015 13.13
Koncert Cvetličarna
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Festival Ex Ponto je sinoči v ljubljanski Cvetličarni gostil zasedbo Rundek Cargo Trio, ki jo vodi Darko Rundek, režiser, igralec, skladatelj, pevec in kitarist. Na kulturno sceno takratne Jugoslavije je stopil leta 1979 v zagrebški zasedbi Haustor, ki je presegala pričakovane okvirje novega vala in je bila skupina, ki je vzorčno širila naša glasbena obzorja z mešanjem glasbenih stilov. Zasedba je imela veliko uspešnic, daleč največja pa je Moja prva ljubav.

Po razpadu skupine Haustor se je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja Rundek odpravil v Pariz in na samostojno pot ter sodeloval s številnimi glasbeniki do leta 2010, ko se je odločil oblikovati sedanjo postavo Rundek Cargo Trio. To je prava mednarodna zasedba, saj jo poleg njega, ki je Hrvat, dopolnjujeta še eksplozivna švicarska violinistka Isabel in bosanski večinštrumentalist Dušan Vranić - Duco.

Darko Rundek in Dušan Vranić - Duco.

Foto Igor Zaplatil

Zasedba zelo svobodno prepleta glasbe in ritme sveta. Čeprav maloštevilna zasedba odlično zapolnjuje zvok. Rundkova besedila so več kot le refleksija našega časa, saj je Rundek tako arhivar, kot komentator naše realnosti. Druga izvrstna inštrumentalista pa odevata te besede v primerna zvočna ozadja. Tukaj je precej, predvsem v živo, opazno njihovo delo za gledališče in film, saj pesmi, ki so na albumu sicer v običajni pop formi, v živo dobijo nekaj pejsažne širine, nekaj filmskega totala.

Nedavno je zasedba pri založbi Menart izdala izvrsten album Mostovi, ki prinaša 11 grenko-kilo-sladkih-otožnih-veselih pesmi, ki zajemajo potrošništvo, (Džaba), migrantstvo (Ima ih), sprejemanje drugačnosti (Mostovi), opojnosti Indije (Indijska), koncu ljubezeni (Ne zaboravi me) in pa ekspanzije farmacevtske industrije, ki zna za vsako tabletko najti bolezen (Vitamini).

Rundek je vedno znal z besedami, s primerno glasbo pa je znal te besede oviti v primerno celoto. In tak je tudi v celoti album Mostovi, ki je gotovo eden najboljših letošnjih izdelkov, ki so izšli na Hrvaškem in sosednjih državah. Teme njegovih pesmi so blizu vsem, ki smo nekoč delovali v skupnem kulturnem jugoslovanskem prostoru, podobno, kot tudi pesmi zasedb kot sta S. A. R. S. in Dubioza Kolektiv in podobne.

Navdušeno občinstvo je sinoči od zasedbe še zahtevalo dodatek in ga dobilo obliki njihove različice medžimurske ljudske pesmi Ljubav se ne trži in obešenjaške poskočnice Apokalipso.