S.A.R.S. in Lollobrigida - Oglušeli od kričanja

Sinoči sta dve beograjski skupini dobro pregreli Cvetličarno.

Objavljeno
14. november 2014 15.58
Koncert/Lollobbrigida
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Sinočnji dvojni koncert skupin S.A.R.S. in Lollobrigida v ljubljanski Cvetličarni, slednja je zaradi selitve pevke Ide Prester iz Zagreba v Beograd skoraj v celoti spremenila postavo, je bil intenziven. Zasedba Lollobrigida je bila svojčas slovensko-hrvaška electro pop kič zasedba, ki je delala izredno plesno glasbo, z duhovitimi in rahlo provokativnimi besedili.

Po novem je celotna inštrumentalna zasedba sestavljena iz beograjskih glasbenikov, ki namesto poudarjene elektronike bruhajo bolj kitarski punk pop. To pa niti ni tako moteče, kajti energična Ida je svojo kariero in kariero zasedbe prenesla v naslednjo stopnjo.

Mogoče tokrat pri Lollobrigidi ni bilo toliko bleščavosti in zloščenosti, ki je svojčas okužila in pritegnila občinstvo v državah nastalih iz Jugoslavije, temveč se tokratna zasedba predstavlja v nekoliko temačnejšem odtenku. Zato mogoče njihov cinizem ne učinkuje tako kot je prej, ko je bil v močnem nasprotju s pisanostjo in instant zabavnostjo. Pesmi Lollobridige so v tej nekoliko prearanžirani zasedbi še vedno delovale učinkovito, med njimi tudi nov singel zasedbe Najbolji život.

Dobro ogreto občinstvo pa je skupino S.A.R.S., ki se je z leti uveljavila kot ena atraktivnejših novejših glasbenih skupin na območju nekdanje Jugoslavije, pa že na samem začetku sprejela navdušeno. Občinstvu je predstavila nekaj pesmi s svojega novega albuma Ikone pop kulture in venček uspešnic. Pri tej skupini, ki podobno kot Lollobrigida, meša žanre, s poudarkom na rocku, skaju ter folku, se je vse začelo povsem slučajno, ko je nekaj prijateljev posnelo pesem Buđav lebac, z odličnim animiranim spotom, ki je takoj postala uspešnica. Postali so uspešni, preden so sploh ustanovili skupino. Uspeh pa jih je utrdil v prepričanju, da je mogoče delati glasbeno kariero z duhovitimi, ciničnimi in predvsem iskrenimi besedili, ki odražajo in tudi spreminjajo naš vsakdan.

Očitno so te pesmi občinstvu zelo blizu, kajti to je skoraj vse pesmi prepevalo skupaj s pevcem skupine Žaretom Kovačevićem. Vsak konec pesmi so nadgradili z izrednim kričanjem in ploskanjem, enako pa so tudi pozdravili začetke pesmi. Zasedba S.A.R.S. je namreč že nanizala toliko uspešnic na svojih štirih albumih, da postajajo njihovi koncerti skorajda že izbor največjih uspešnic.