Sinead O'Connor avgusta z novim albumom

Naslov albuma je bil dva meseca pred izidom nepričakovano preimenovan v Nisem ukazovalna, jaz sem šef.

Objavljeno
04. junij 2014 14.44
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Deseti studijski album Irske pevke Sinead O'Connor bo izšel 12. avgusta, imenovati pa bi se moral The Vishnu Room, a je pevka javnost presenetila s preimenovanjem v I'm Not Bossy, I'm the Boss, piše revija Rolling Stone.

Spodbuda za novo ime je bila oglaševalska kampanja organizacije za enakopravnost žensk Lean In, s katero pri deklicah spodbujajo vodstvene lastnosti.

»Ko deček ukazuje, pravijo, da je vodja. Ko to počne deklica, tvega dobro ime, poimenujejo jo ukazovalna,« poslanstvo kampanje argumentirajo avtorji. Posledica tega je, da so dekleta po srednji šoli manj zainteresirana za vodilne položaje, ta trend pa se nadaljuje tudi v odraslosti.

»Prvotno sem imela drugačen naslov − The Vishnu Room −, ampak ko sem pred nekaj meseci videla besedno zvezo kampanje Nisem ukazovalna, jaz sem šef in izvedela za akcijo, sem si zaželela, da bi novi album opozoril na to pomembno težavo v družbi. Ker so bile nekatere tiskovine za album že v tisku, sem menila, da je že prepozno. Založba je naposled le odobrila spremembo, saj jim je bil nov ovitek albuma, ki sem jim ga poslala, bolj všeč. Sem zelo srečno dekle,« je pevka zapisala na svoji spletni strani.

O'Connorjeva, ki se je rodila leta 1966 v Dublinu, je svoj prvi studijski album The Lion and the Cobra izdala leta 1987. Mednarodno prepoznavnost ji je prinesla njena druga plošča I Do Not Want That I Haven't Got iz leta 1990. Med njene najbolj znane pesmi sodijo Nothing Compares 2 U , You Do Something to Me, Thank You for Hearing Me in All Apologies.

Pevka je v svoji karieri prejela številne glasbene nagrade, med njimi tudi grammyja v kategoriji najboljše alternativne glasbe. Ustvarja glasbo različnih glasbenih zvrsti, nenehno pa se skoznjo trudi izražati družbeno kritiko.