Klemen Slakonja: Skoraj prepričan sem, da bi se Putin videospotu smejal

Slakonjevo parodijo na lik ruskega predsednika si je na youtubu v dveh dneh ogledalo več kot milijon in pol ljudi.

Objavljeno
01. marec 2016 20.03
Helena Peternel Pečauer
Helena Peternel Pečauer
V soboto zvečer so bile oči večine Slovencev uprte v Emo na nacionalni televiziji. Ne toliko zaradi izbora popevke, ki bo Slovenijo zastopala na Eurosongu, bolj zaradi voditelja oddaje Klemna Slakonje, ki je gledalce na duhovit način kuril že v napovedih spektakla. Vsa pričakovanja so bila nato izpolnjena, saj je voditelj popolnoma zasenčil druge nastopajoče.

Pičlih 48 ur je bilo treba počakati, pa lahko poročamo, da se je Slakonja, sicer igralec ljubljanske Drame, s parodično popevko Putin Putout učinkovito izstrelil na svetovno sceno, saj si je njegov video že ogledalo več kot milijon in pol spletnih uporabnikov, o fenomenu pa poročajo tudi ugledni svetovni mediji.

Prispevki o Klemenu Slakonji v vlogi Vladimirja Putina so polni superlativov. Najmilejši trdijo, da je televizijski voditelj na sobotni Emi presegel samega sebe, malo pogumnejši, da je gledalcem s parodijo pripravil nepopisno zabavo. Tisti iz Rusije in Ukrajine ga v cirilici precej čustveno svarijo, naj se pazi Putinovega srda, Američani, ki ruskega predsednika pregovorno ne marajo, pa so v reviji Newsweek napisali, da bi Klemnovo predstavo radi videli še enkrat, maja letos na Eurosongu v Stockholmu. »Imitatorju iz soseščine« so se poklonili tudi Hrvatje v Jutarnjem listu, ki pišejo o tem, da se je »Slakonja dokazal že z imitacijami Slavoja Žižka in nekdanje slovenske premierke Alenke Bratušek«.

Video Putin Putout odmeva tudi na družbenih omrežjih, pri čemer se uporabniki ne morejo zediniti, ali je ta bolj parodija evrovizijskega cirkusa ali pa ostra kritika Putina samega. Čeprav je Klemen ob videu objavil pripis, da je to zgolj nedolžen video, in ne napad na kogar koli, mu nekateri Ukrajinci, v slogu evrovizijskega glasovanja, za pogum že ponujajo 12 točk.

S Putinom do zmage

Še preden smo gledalci nacionalke v soboto zvečer izvedeli, kdo nas bo zastopal na letošnjem izboru za pesem Evrovizije, nam je Klemen namignil, da nam do tako zaželene, a zaradi pregovorne evrovizijske kuhinje povsem nedosegljive zmage morda lahko pomaga tudi ruski predsednik Vladimir Putin. »Krasno je biti predsednik največje države, lahko si privoščiš zimske olimpijske igre na 40 °C. In mimogrede, Evrovizija je za geje, samo svetovno prvenstvo v nogometu 2018 mi, prosim, pustite. Pel sem v dobrodelne namene, la la, uspaval tigra na morilskem pohodu, pok pok, borim se proti terorizmu s svojo veliko vojsko, prijazen sem. Zakaj, o, zakaj, ne morem tudi jaz dobiti Nobelove nagrade za mir? Bi radi mir ali bi radi z mano češnje zobali?« je v pesem zapisal Klemen, nalezljiv refren, ki odmeva po svetu, pa gre takole: »Putin, Putout, Putin, Putout, Putin, Putout, Putin, Putout, Putin, Putout ... HEJ!« V parodiji lahko vidimo vse, od članic ruskega feminističnega punkrokovskega kolektiva Pussy Riot do Putinovih podvigov, ki vedno znova nasmejijo javnost, pa bližnje srečanje ruskega predsednika s sibirskim tigrom in postavnega jezdeca na konju, zgoraj brez, seveda.

Ko smo Slakonjo vprašali, ali je pričakoval takšen odziv, je povedal: »Odziv vsekakor, ne pa takšnega. S tem spotom sem želel ubiti dve muhi na mah. Imitacija Vladimirja Putina je namreč prva v okviru mojega novega projekta TheMockingbirdMan, v katerem nameravam s parodičnimi pesmimi oponašati svetovno znane osebnosti. Projekt pripravljam že leto in pol, k njemu pa me je spodbudil odziv na imitacijo Slavoja Žižka. Imitiral sem ga v oddaji na komercialni televiziji in krivulja gledanosti je, ko je bil na vrsti ta spot, strmo padala, na drugi strani pa na youtubu skokovito rasla. No, to je bil povod za željo biti sam svoj šef na svojem kanalu na youtubu in ga tako začeti širiti.«

Ema odskočna deska

Čeprav ne bi nastopil na Emi, bi Klemen omenjeni videospot prej ali slej spravil med ljudi. »Druga, že prej omenjena muha je bila Ema. Leta 2012, ko sem jo nazadnje vodil, sem imitiral svetovno znane glasbenike v parodiji One Man Band Aid in jih prosil, naj vplivajo na evropske države, da nam podelijo vseh 12 točk. Letos se mi je zdelo logično, da za zmago prosim najvplivnejšega človeka na svetu po Forbesovi lestvici, besedilo pesmi pa sem za Emo malo priredil,« je razložil.

Ni dvoma, da je za uspeh zelo garal. Ogromno dela je bilo vloženega v videospot, pod katerega se je Klemen Slakonja podpisal skupaj z režiserjem Miho Knificem, glasbo pa sta ustvarila s Petrom Bajanom - Pierom v sodelovanju z Igorjem Matkovičem na trobenti in harmoniki ter Martinom Bezjakom na violini, je povedal Klemen in dodal, da hoče vedno aktivno sodelovati v vseh fazah nastanka videospota. »Tudi iskanja sponzorjev sem se lotil sam, a nihče ni resnično verjel v ta projekt, tako da sem produkcijo na koncu financiral sam, iz lastnega žepa, del ekipe, ki v projekt verjame tako kot jaz, pa se je honorarju odpovedal. Tako sem malce lažje prišel skozi, a v življenju je treba kdaj tudi kaj tvegati. Če tega ne bi naredil, bi se vedno spraševal, kaj bi bilo, če bi bilo, in bi mi bilo žal.«

Edini namen Klemna Slakonje je, s parodijami čim bolj zabavati gledalce. »Za to so me najeli in zato sem to naredil. Ne morem komentirati trditev nekaterih, da sem z nastopom zasenčil tiste, ki so se potegovali za vstopnico na Eurosong. Moj namen gotovo ni bil takšen. Vsak je bil pač odgovoren za svoj del šova,« je poudaril. »Vse like zelo dobro naštudiram, in kolikor mi je uspelo 'prebrati' Putina, sem skoraj prepričan, da bi mu bil video všeč in da bi se mu celo smejal.«