Slovenija med prvimi nastopajočimi v predizboru Eurosonga

Skupaj z Dansko, Hrvaško, Ukrajino, Nizozemsko, Avstrijo, Estonijo in Rusijo se bo Slovenija predstavila 14. maja.

Objavljeno
17. januar 2013 14.51
Posodobljeno
18. januar 2013 14.00
T. C., Delo.si, STA
T. C., Delo.si, STA
Ljubljana - Predstavnik Slovenije bo na letošnjem Eurosongu nastopil v prvi polovici prvega predizbora, je določil četrtkov žreb v Mestni hiši v Malmöju na Švedskem. Slovenija se bo tako predstavila 14. maja skupaj z Dansko, Hrvaško, Ukrajino, Nizozemsko, Avstrijo, Estonijo in Rusijo. V prvem predizboru bo sicer nastopilo 16 držav, v drugem pa 17.

Švedska televizijska hiša SVT se je odločila, da bo spremenila način določanja vrstnega reda nastopa na izboru za pesem Evrovizije 2013. Tako bo končni vrstni red nastopa v posameznem predizboru znan šele, ko bodo organizatorji prejeli vse skladbe. Te bodo nato v posameznem predizboru žanrsko razporejene, so sporočili iz RTV Slovenija.

V drugi del prvega predizbora so se uvrstile Litva, Srbija, Irska, Belorusija, Ciper, Črna gora, Belgija in Moldavija. V drugem predizboru, ki bo 16. maja, pa bodo v prvem delu nastopili predstavniki Latvije, Azerbajdžana, Malte, Islandije, San Marina, Makedonije, Finske in Bolgarije. V drugem delu pa se bodo predstavili Izrael, Norveška, Albanija, Madžarska, Švica, Gruzija, Grčija, Armenija in Romunija.

Poleg t.i. velikih pet - Nemčije, Francije, Španije, Velike Britanije in Italije - se je v veliki finale kot država gostiteljica uvrstila tudi Švedska. V finalni izbor se bo iz vsakega predizbora uvrstilo po deset najboljših predstavnikov.