Slovenska filharmonija: zvočno izrazje in predanost

Sezona 2016/2017: Po osem različnih sporedov v Modrem, Oranžnem in Vokalnem abonmaju. Netradicionalne skladbe, zadnji opusi ...

Objavljeno
29. september 2016 15.23
Portret Damjan Damjanovič, Ljubljana, 02.februar2015 [portreti, Damjan Damjanovič]
T. J.
T. J.

Direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič je predstavil sezono, ki jo bodo vodili netradicionalne skladbe, zadnji opusi velikih skladateljev in pomembni prelomi iz zgodovine­ glasbe.

Modri, Oranžni in Vokalni abonma Slovenske filharmonije bodo v novi sezoni vodili zanimivi naslovi.

V Modrem abonmaju predstavljamo nekoliko netradicionalne skladbe, soliste ali zgodbe in smo ga poimenovali Nenavadnosti (Stravaganze), v Oranžnem smo se osredotočili na pozne ali celo zadnje opuse velikih skladateljev, zato podnaslov Mladost starosti (Juventus Senectutis).

Vokalni abonma bogati nedeljske večere z vokalno in vokalno-instrumentalno glasbo od renesančne polifonije do sodobnih kompozicijskih smeri. Poklonili se bomo pomembnim prelomom in osebnostim v preteklosti ter spoznavali tonske svetove novih domačih in tujih generacij.

Koliko koncertov napovedujete?

Tako kot v prejšnji sezoni napovedujemo po osem različnih sporedov v vsakem abonmaju: Modri in Oranžni sta ob četrtkih in petkih v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, koncerti Vokalnega abon­maja pa ob nedeljah v Slovenski filharmoniji.

Koliko bo krstnih izvedb novih del?

Krstna izvedba za orkester je zaupana Ivanu Florjancu, ki je napisal Metamorfoze za simfonični orkester na epigram 'Z lepimi pozdravi – Vaš Uroš Krek', nekaj skladb bomo slišali prvič, vendar ni rečeno, da so to tudi prve izvedbe. Zbor bo izvedel dvanajst novitet, od katerih je ena naročilo Slovenske filharmonije, druge pa plod sodelovanja s Koncertnim ateljejem DSS.

Katere bodo skladbe t. i. železnega repertoarja?

V Modrem in Oranžnem abon­maju so to vsekakor Simfonija št. 6 Petra Iljiča Čajkovskega, Simfonija št. 3, 'Eroica', Ludwiga van Beethovna, Mozartova koncerta za klavir (št. 26, 'Kronanje') in violo, Slike z razstave Modesta P. Musorgskega v orkestraciji Mauricea Ravela, Koncert za violino Albana Berga … V Vokalnem abonmaju od del da Palestrine, prek Macha, Dolarja, Poscha, Mozarta, Schuberta, Cherubinija ...

Kateri skladatelji med klasiki in sodobniki bodo zastopani?

Mozart, Beethoven, Mendelssohn, Schumann, Brahms, Čajkovski, Musorgski, Ravel in, seveda, slovenski avtorji Močnik, Čopi, ­Pompe.

Naštejte nekaj najbolj uveljavljenih imen z mednarodnih odrov ter slovenskih solistov, dirigentov.

Med dirigenti so to Hans Graf, Theodor Guschlbauer, Philipp von Steinaecker, Johannes Prinz, Stojan Kuret … Med solisti Dubravka Tomšič Srebotnjak, Michael Martin Kofler, Eugen Indjic, Marko Fink, Domen Marinčič, Tomaž Sevšek …

Debitanti med glasbeniki?

V orkestrskih abonmajih bodo prvič nastopili violinisti Dan Zhu, Alena Baeva in Francesco d'Orazio, violončelist Aleksander Buzlov, harfistka Tina Žerdin, dirigenti David Danzmayr, Pierre-André Valade, Dmitrij Liss, Ralf Weikert, Stefanos Tsialis in Alejandro Posada.

Kateri bo najdrznejši, najambicioznejši, najradikalnejši projekt?

O drznih projektih ne razmišljamo, saj to ni naše poslanstvo. Ambiciozno smo zastavili predvsem sklepni koncert Oranžnega abonmaja, ki ga pripravljamo v sodelovanju s SNG Maribor, na njem bosta pod vodstvom starega znanca našega občinstva, maestra Theodorja Guschlbauerja, zazveneli zadnji deli Antona Brucknerja: Simfonija št. 9 in Te Deum. V Vokalnem abonmaju je treba izpostaviti koncert Slovenskega otroškega zbora, ki praznuje petnajsti rojstni dan, finalni del Tekmovanja slovenskih zborovskih dirigentov ter obletnico smrti Marija Kogoja.

Morebitna novost med abonmaji?

Predvsem je zanimiv Študentski abonma, ki po privlačni ceni ponuja 'jagodni izbor' vseh treh ­abon­majev.

Zakaj na koncerte Slovenske filharmonije?

Klasična glasba ima visoko vrednost v bogatem zvočnem izrazju in predanosti vseh, ki jo za nas ustvarjajo. Je umetnost, ki prevzame poslušalca z intenzivnostjo, čutnostjo, pripovedjo ter mirom, po katerem vsi hrepenimo. T. J.