Slovenske filharmonike bo na prihodnjih koncertih vodil Krečič

Uroša Lajovica bo na koncertih filharmonije 30. in 31. marca zamenjal dirigent Simon Krečič.

Objavljeno
16. marec 2017 14.52
V. U., STA
V. U., STA
Abonmajski koncert Slovenske filharmonije (SF) 30. in 31. marca bo vodil dirigent Simon Krečič, ki bo zamenjal šefa dirigenta SF Uroša Lajovica. Zamenjava je razvidna iz spremenjenega načrta dela za tekoči mesec, ki so ga filharmoniki danes dobili od poslovodstva SF. Člani orkestra so zato stavkovne aktivnosti začasno ustavili.

Kot je za STA sporočila vodja stavkovnega odbora SF Marina Kopše, je sicer orkester SF 14. in 15. marca izglasoval sklep o začetku stavke, ki naj bi potekala od 27. do 31. marca. Glasovalo je 84 odstotkov članov orkestra, od katerih se je za stavko izreklo 84,8 odstotka.

Danes pa so od poslovodstva SF dobili spremenjen načrt dela za marec, iz katerega je razvidna zamenjava dirigenta za abonmajski koncert konec marca. »Ker je to v skladu z našimi pričakovanji, bomo stavkovne aktivnosti začasno ustavili,« je še zapisala Kopšetova.

Dodala je, da so prav vsi dosedanji nesporazumi kot tudi ponovno glasovanje o stavki »posledica neodgovornega izmikanja in zavlačevanja izpolnitve upravičenih zahtev orkestra SF s strani direktorja Damjana Damjanoviča«.

Delo je sicer v torek poročalo, da se je Lajovic odpovedal dirigiranju obeh koncertov z orkestrom SF. »Pomembneje se mi zdi, da orkester redno dela, kot da ga stavkovni odbor vedno znova sili v nerazumno in samo po sebi nezakonito stavko. Ne dovolim, da mi neka mediokriteta določa, kdaj in pod kakšnimi pogoji lahko nastopim z orkestrom SF,« je povedal.

Kot je znano, je orkester SF sicer Lajovicu 10. februarja ponudil, da z njim odigra abonmajski koncert 30. in 31. marca in da se na ta način sporazumno in dostojno razidejo. Vendar Lajovic ponudbe ni sprejel, orkestru pa je sporočil, da želi dirigirati vse svoje predvidene koncerte do konca sezone in nadaljevati sodelovanje z orkestrom v prihodnji sezoni. Filharmoniki so njegov predlog z veliko večino zavrnili.

Vlada je prejšnji teden tudi sprejela spremembe ustanovitvenega akta SF, s katerimi med drugim vzpostavlja možnost sodelovanja zaposlenih v postopku imenovanja in razrešitve pomočnika direktorja za vodenje umetniško-strokovnega dela za področje orkestra oziroma zbora.