Slovo jazzovskega flavtista Paula Horna

Jazzovski instrumentalist in grammyjev nagrajenec z vzdevkom »oče new age glasbe« je umrl v starosti 84 let.

Objavljeno
04. julij 2014 11.15
Posodobljeno
04. julij 2014 12.00
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V Vancouvru se je v starosti 84 let poslovil ameriški jazz glasbenik Paul Horn, igralec flavte, klarineta in saksofona ter pionir meditativne glasbe iz konteksta new agea. Na ta trend je vplival predvsem z albumoma Inside the Taj Mahal iz leta 1969 in Inside the Great Pyramid iz leta 1976.

Transcedentalne meditacije se je tako kot Beatlesi učil pri Maharišiju Mahešu Jogiju, kot glasbenik pa je na koncertih in pri snemanjih sodeloval z mnogimi velikimi glasbenimi imeni, kot so Frank Sinatra, Tony Bennett, Nat King Cole, Miles Davis, Duke Ellington ali Chico Hamilton.

Njegova glasbena kariera je bila dolga, celih 50 let, ista številka pa označuje tudi izjemno število albumov, ki jih je izdal. Dosegel je pet nominacij za grammyja. Uspešen je bil že leta 1966, z albumom Jazz Suite on the Mass Texts, ki mu je prinesel dva. Za najboljšo izvirno jazz skladbo in za ovitek albuma.

Horn je bil po rodu iz New Yorka, kjer se je rodil leta 1930, v rojstnem mestu pa je tudi diplomiral na Manhattan School of Music. Kasneje je deloval v Los Angelesu, od sedemdesetih let dalje pa je živel v Kanadi. Kot je agenciji AP povedal njegov sin Marlen, je umrl po kratki bolezni, mirno in brez trpljenja.