Stara glasba bo prebudila gradove

Moskovski solisti pri nas: Z njimi bosta na štirih gradovih nastopila tudi zakonca Izmajlov.

Objavljeno
14. junij 2014 22.43
Mankica Kranjec, Nedelo
Mankica Kranjec, Nedelo
Danes se na gradu v Slovenski Bistrici začenja sklop štirih koncertov Ansambla solistov Moskovske filharmonije Madrigal, na katerih bosta kot posebna gosta nastopila tudi pevka Manca Izmajlova in violinist Benjamin Izmajlov. Ansambel, ki spada med najuglednejše in najstarejše glasbene kolektive za izvajanje stare glasbe na svetu, letos praznuje petdeset let in v okviru jubileja gostuje po Evropi.

Ker je gostujoči solist Moskovske filharmonije Benjamin Izmajlov že drugo sezono član zasedbe, bo prvi del turneje potekal po slovenskih gradovih. Ansamblu, ki šteje trinajst glasbenikov, pet pevcev in osem inštrumentalistov, se bo kot gostja pridružila mezzosopranistka Manca Izmajlova, ki bo tudi povezovala nastope. Izvrstni glasbeniki bodo nastopili še v torek na gradu v Radov­ljici, v četrtek na gradu Turjak in v petek na gradu Bogenšperk.

»Sozvočje, ki ga ustvarijo inštrumenti in glasovi, je res edinstveno. Umetniški vodja tega moskovskega ansambla je zaslužni umetnik Rusije, Aleksander Suetin, ki je sam izjemen poznavalec slogov, žanrov in zgodovine glasbe. S svojimi bogatimi izkušnjami oblikuje izbor glasbe tako, da je pestra, zanimiva, temperamentna in predstavlja novo doživetje za poslušalca. Veliko pesmi je ljudskih, zelo starih in res lepih,« je navdušena Manca. Z možem Benjaminom pravita, da je povabilo k sodelovanju z njimi rezultat večletnega truda, ki ga vlagata v kakovost, predvsem pa je zanju čast, da so s člani kolektiva postali dobri prijatelji.

Glasbeni repertoar štirih koncertov bo pester. V prvem delu bodo zvenela dela Velike knjige Montserrat, ki pomeni začetek evropske glasbe. V njej so namreč zbrani napevi, ki so jih prepevali ljudje po Evropi. »Nekoč so romarji iz vse Evrope potovali v samostan Montserrat. Navadno so prenočili kar v cerkvi sami. Da bi si krajšali čas, so prepevali. Precej daljnoviden pater je naročil svojemu pisarju, naj zapiše njihove pesmi. Tako je v letu 1399 nastalo zapisano delo, ki velja za začetek evropske glasbe,« pojasnita glasbenika. V drugem delu koncertov bodo zvenele kantige (srednjeveške enoglasne pripovedne pesmi, op. p.), vse pa bo prepleteno z bogatim ritmom. Slišati bo mogoče veliko lepih skladb z dvora španskega kralja, zazvenele bodo pesmi v francoščini in vmes bo tudi kakšna slovenska ljudska v novi preobleki.

Manca in Benjamin na gradovih obljubljata resnično koncertno doživetje: »Ne samo da je ambient bolj sugestiven – tako kot vino v lepem kozarcu –, gre tudi za obujanje in predstavitev krajev, v tem primeru gradov v Sloveniji. Enako kot s Srčnimi koncerti, ki jih pripravljava, želiva, da stari kraji živijo z vrhunsko umetniško ponudbo. To bodo zelo zanimivi štirje koncerti in slovensko občinstvo gotovo ne bo razočarano.«