Švedski polar Metallici in Afganistanskemu inštitutu za glasbo

Glasbeno nagrado, ki jo pogosto označujejo za Nobelovo nagrado v glasbi, bodo podelili 14. junija v Stockholmu.

Objavljeno
14. februar 2018 11.36
press*metallica
V. U., STA
V. U., STA

Afganistanski nacionalni inštitut za glasbo in heavy metal skupina Metallica si bosta letos delila švedsko glasbeno nagrado polar, ki jo pogosto označujejo za Nobelovo nagrado v glasbi.

Vsak dobitnik bo prejel milijon švedskih kron na slovesnosti, ki bo 14. junija v Stockholmu ob navzočnosti kralja Karla XVI. Gustava.

Prvi ženski orkester v Afganistanu

Afganistanski nacionalni inštitut za glasbo prejme nagrado skupaj z ustanoviteljem Ahmadom Sarmastom, ki je leta 2010 spodbudil šolo kot enega redkih izobraževalnih projektov za oba spola v tej državi, v kateri še vedno divja vojna.

Inštitut, v katerem poučujejo tako afganistansko kot zahodno glasbo, je pripomogel k nastanku prvega ženskega orkestra v Afganistanu; lani je nastopil na svetovnem gospodarskem forumu v švicarskem Davosu.

Sarmast, ki se je na ta način soočil s precejšnjim tveganjem v državi, v kateri je talibanski režim med letoma 1996 in 2001 prepovedal tako glasbeno izobraževanje kot poučevanje deklet, je »zelo navdušen, počaščen in privilegiran«, da bo prejel nagrado, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ko »jezna« glasba postane mainstream

Metallica je kot ena najbolj vplivnih heavy metal skupin pripomogla k temu, da je »jezna« glasba postala mainstream. Lars Ulrich, na Danskem rojeni bobnar v tej kalifornijski skupini, je nagrado označil za »veliko priznanje temu, kar je Metallica naredila v zadnjih 35 letih«.

»Hkrati se počutimo, kot da smo v najboljšem obdobju in da je pred nami še veliko dobrih let,« je dodal soustanovitelj zasedbe, ki je leta 2016 izdala svoj deseti album Hardwired ... to Self-Destruct.

»Verjamemo, da naša prejemnika, čeprav prihajata iz zelo nasprotnih svetov, ponazarjata poslanstvo glasbene nagrade polar, to je počastiti glasbenike in glasbene organizacije, katerih delo je vplivalo na življenja ljudi,« je povedala predstavnica nagrade Marie Ledin. Kot je dodala, Metallico obožuje in občuduje na milijone ljubiteljev hard rocka po vsem svetu. Sarmast in glasbeni inštitut pa sta »vrnila veselje in moč glasbe v otroška življenja«, je dodala.