Sviz ministru Peršaku: Uredite stanje v SF

Člani orkestra Slovenske filharmonije bodo glasovali o obnovitvi stavke med 27. in 31. marcem.

Objavljeno
15. februar 2017 16.29
damjanović
V. U., STA
V. U., STA
Sindikat Sviz poziva ministra za kulturo Toneta Peršaka, naj v okviru svojih pristojnosti poseže v dogajanje in poskrbi za ureditev stanja v Slovenski filharmoniji (SF). Orkestraši pa so sklenili, da bodo glasovali o obnovitvi stavke, ki bo izpeljana od 27. do 31. marca, če do konca meseca ne bo sklenjen pisni dogovor o razrešitvi krize v SF.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) tudi podpira odločitev in gesto stavkovnega odbora orkestra SF, ki je šefu dirigentu Urošu Lajovicu predlagal, da orkester z njim odigra še zadnji predvideni abonmajski koncert 30. in 31. marca in da se na ta način sporazumno in dostojno razidejo.

Ponudbo orkestra je stavkovni odbor Lajovicu, ob navzočnosti predsednika strokovnega sveta SF Andreja Petrača, predstavil na sestanku 10. februarja. Lajovic ponudbe ni sprejel in je izrazil željo po sestanku z orkestrom, da mu predstavi svoje predloge. Na sestanku v ponedeljek je Lajovic orkestru sporočil, da želi dirigirati vse svoje predvidene koncerte do konca sezone in nadaljevati sodelovanje z orkestrom v naslednji sezoni. Filharmoniki so njegov predlog z veliko večino zavrnili.

Po ponedeljkovem sestanku je orkester potrdil, da že omenjena ponudba maestru Lajovicu še vedno velja. Hkrati pa je sklenil, da bo glasoval o obnovitvi stavke, ki bo izpeljana od 27. do 31. marca, če do konca tega meseca ne bo sklenjen pisni dogovor o razrešitvi krize v SF.

O nevzdržnih razmerah

»Razmere, ko direktor filharmonije Damjan Damjanovič z orkestrom sploh ne komunicira, šef dirigent pa trmasto vztraja, da bo kljub izgubi zaupanja v orkestru le-tega vodil še naprej, so popolnoma nevzdržne, ker onemogočajo normalno delovanje SF, vrhunsko poustvarjanje, h kateremu so člani orkestra zavezani skladno z aktom o ustanovitvi SF, in ustvarjalnost, ki je predpogoj za izvrševanje te njihove obveznosti, pravice ter ne nazadnje tudi odgovornosti,« so v sporočilu za javnost zapisali v Svizu.

Sviz kot reprezentativni sindikat na področju kulture, v katerega je včlanjen pomemben del zaposlenih v SF, zato poziva ministra Peršaka, da v okviru svojih pristojnosti poseže v dogajanje tako, da se bodo razmere končno uredile.

Ob tem sindikat poudarja, da je do stavke prišlo po tem, »ko so bile izčrpane vse ostale konstruktivnejše možnosti in se je vsakič znova pokazalo, da direktor Damjanovič ne le, da ni pripravljen ali ni zmožen ustrezno urejati nastalih trenj, temveč je jedro težav prav on sam«.

Ministrstvo za kulturo medtem vztraja pri izvedbi notranje revizije v SF, ki jo je Damjanovič skušal izpodbiti na sodišču, ter pri zamenjavi direktorja s 1. julijem. Damjanovič je sicer »zaradi nezakonitosti stavke in neupravičenih zahtev stavkajočih,« kot je povedal za današnji Dnevnik, vložil tožbo proti Svizu in Glosi ter stavkovnemu odboru.