Sviz se pridružuje k pozivu za razrešitev Damjanoviča

Minister Peršak je sicer po informacijah iz Slovenske filharmonije zaposlenim pojasnil, da nimajo tehtnih razlogov za razrešitev direktorja.

pet, 16.06.2017, 16:30

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) podpira nedavni poziv sveta Slovenske filharmonije (SF) ministru za kulturo Tonetu Peršaku, naj razreši direktorja Damjana Damjanoviča in tako poskrbi za ureditev dlje trajajočih kaotičnih in neprimernih razmer za delo v osrednji slovenski glasbeno-umetniški instituciji.

Kot je Sviz zapisal v današnjem sporočilu za medije, se strinja s svetom zavoda in je že večkrat izpostavil, da nekompetentno vodenje, nekorekten odnos, žalitve in tudi kršitve predpisov, ki so jih zaposleni deležni od direktorja, onemogočajo ustrezne razmere za delovanje SF.

Ob tem je spomnil, da je ministra za kulturo že ob več priložnostih pozval, naj v okviru svojih pristojnosti poseže v dogajanje v SF in poskrbi za dokončno normalizacijo razmer v naši najuglednejši glasbeno-umetniški ustanovi.

Sviz: Minister naj izpolni obljubo

Glede na omenjeno Sviz pričakuje, da »bo minister izpolnil svojo obljubo reprezentativnim sindikatom v kulturi in bodo zaposleni v Slovenski filharmoniji dobili novega direktorja«.

Novi svet SF, ki se je konstituiral maja, je ministru sklenil predlagati razrešitev Damjanoviča na sredini seji. Svet namreč meni, da delo direktorja ne omogoča kakovostnega opravljanja poslanstva SF. Utemeljitev, zakaj se je odločil za ta predlog, mora svet sicer še pripraviti, to pa namerava ministrstvu posredovati prihodnji teden.

Kot je napovedalo ministrstvo, bo predlog za Damjanovičevo razrešitev komentiralo po prejemu argumentov. Minister je sicer po informacijah iz SF zaposlenim nedavno pojasnil, da nimajo tehtnih razlogov za njegovo razrešitev, in predlagal, da bi počakali do izteka mandata prihodnje leto.

Toda zaposleni se z možnostjo, da bi Damjanovič ostal do konca mandata, medtem pa bi nastavili nekoga, ki bi do takrat komuniciral z orkestrom, po trditvah njihove predstavnice v svetu zavoda Marine Kopše ne strinjajo. Orkester namerava o tem izpeljati še posebno glasovanje, zbor pa se je po njenih besedah že izrekel proti.

Prijavi sovražni govor