T. M. S. Crew - Rap z gorenjskim naglasom

Sinoči je desetčlanska hop hop zasedba iz Tržiča predstavila prvenec Kdo miži? v ljubljanskem Orto baru.

Objavljeno
25. januar 2014 15.37
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Mali oder ljubljanskega Orto bara je bil premajhen za vse člani in nekaj gostov, tržiške hip rap hop zasedbe T. M. S. Crew, ki je tam na svojem prvem nastopu v Ljubljani predstavila prvenec. Ta je z naslovom Kdo miži? nedavno izšel pri založbi Dallas Records in prinaša 12 skladb žanrske mešanice, ki je osnova za rapanje Jošta Tadvana Urbanca- Joe-Joe in Luke Vogelnika - Luckyja.

Onadva sta tudi pobudnika širitve zasedbe, ki je poskrbela za zvočno ozadje za njuno rapanje.

Tako so se poleg obeh raperjev na odru drenjali pevka Sanja Potežica, bobnar Tomi Eler, kitarista Teo Peternelj in Mitja Slabe, baskitaristSimon Roblek, trobentač Leon Slabe, harmonikar Jan Ulčnik in flavtistka Maruša Žlindra. Na prvencu so imeli tudi dva gosta, in sicer je v pesmi Kva hočte od nas gostovala Tanja Bukovec, v pesmi Učer, dons, jutr pa Zlatana Čordića - Zlatka.

Slednji je nasmejanega obraza sinoči tudi skočil na oder in z njimi odrapal to skladbo, lotili pa so se tudi nekaj jammanja tako glasbenega, kot besednega.

Zasedba T. M. S. Crew na tako majhnem odru ni zmogla dovolj močno zadihati in se razgibati, po drugi strani, pa ji še manjka koncertne kilometrine in odrske uigranosti. Čeprav so besedila aktualno družbeno kritična, pa ta kolektiv mladeničev in mladenk, vendarle ne pluje po mračnih glasbenih tokovih in ne obupuje in stoka, temveč opozarja na stiske generacije, ki ni v zavidljivem položaju.

Glasbena mešanica stilov od hip hopa, swinga, reggaea, skaja, rocka, drum'n'basa do odmevov balkanske folkore ponujajo ritmično in plesno glasbeno podlago. V celoti je bil njihov nastop zadovoljiv, gotovo je, da je bil oder premajhen, s pridobitvijo koncertne kilometrine pa bodo tudi lažje obvladali odrsko pojavnost, kar pri tako številčni zasedbi gotovo ni preprosto.