Tamikrest - Glasba za tuareške ženske

Tuareška zasedba je nov album Chatma posvetila tuareškim ženskam.

Objavljeno
14. april 2014 13.11
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Tuareška zasedba Tamikrest, kar pomeni v tamašeku, enem od jezikov, ki jih govorijo Tuaregi, križpotje, presečišče poti, je slovenskemu občinstvu znana, saj je že dvakrat nastopila v Ljubljani. Za to je precej soodgovoren tudi ljubljanski Američan Chris Eckman, ki jih je vzel pod blažjo obliko patronata in jim pomaga pri uveljavitvi njihove glasbe in doseganju mednarodne prepoznavnosti. Njihovo srečanje je bilo usodno, zgodilo pa se je sredi Sahare na festivalu puščavske glasbe v severnem delu Malija, ki se je medtem nekako osamosvojil in postal mednarodno nepriznana tuareška država Azavad. Člani sicer prihajajo iz okolice Kidala, zasedba pa je nastala v begunskih taboriščih v Alžiriji, kamor so se Tuaregi zatekli pred nasiljem malijskih oboroženih sil.

Vodja zasedbe Ousmane Ag Mossa, kitarist, pevec in skladatelj, se je odločil, da se bo z glasbo boril za priznanje pravice Tuaregov do obstoja. Chatma je tretji album tuareških rockerjev, ki preigravajo prepoznaven saharski blues. Zaradi resnosti razmer, v katerih se je znašel njihov narod, je tudi glasba zasedbe Tamikrest tehtna, je glasba s sporočilom. In taka je tudi na tretjem albumu Chatma, ki ga je tako kot prejšnja dva produciral Chris Eckman, izšel pa je pri njegovi založbi Glitterbeat. Čeprav so snemali pozimi v studiu Sono v predmestju Prage, iz glasbe žari sonce, med notami pa se vrtinči saharski pesek.

Chatma v tamašeku pomeni sestre in je prvi tematsko osrediščen album zasedbe. Posvetili so ga pogumnim tuareškim ženskam, ki ob vsakodnevni skrbi za preživetje otrok nadaljujejo kulturno izročilo očetov in bratov. Album ponuja deset novih pesmi, odpre ga otožna skladba Tisnant an Chatma o trpljenju tuareških žensk, ki v negotovosti vsakdana trpijo in čakajo na boljše čase na nikogaršnji zemlji med dvema državama. Chatma je tudi glasbeno doslej najbolj širok album zasedbe, ki se z njim odločneje uveljavlja na mednarodnem glasbenem prizorišču. Z njim se nam ponuja izjemno glasbeno potovanje po duhovnem svetu tega saharskega naroda.