Tischlerjeva nagrada letos Lojzetu Lebiču

Skladatelj bo nagrado, najvišje priznanje med Slovenci na avstrijskem Koroškem, prejel nocoj.

Objavljeno
23. januar 2015 13.29
Slovenija, Ljubljana, 02.03.2006 - novinarska konferenca ob podelitvi Jurčičevih nagrad. Na sliki Lojze Lebič. foto: Blaž Samec/DELO
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Skladatelj akademik Lojze Lebič bo drevi prejel Tischlerjevo nagrado, najvišje priznanje med Slovenci na avstrijskem Koroškem. Nagrajen bo za obsežen glasbeni opus, za svojo vseživljenjsko pripadnost Koroški ter za ohranjanje in promocijo koroške ljudske pesmi v vseslovenskem in širnem kulturnem prostoru, piše v obrazložitvi nagrade.

Slovesnost s podelitvijo nagrade bo v Tischlerjevi dvorani Mohorjeve založbe v Celovcu. Nagrado bosta Lebiču izročila predsednik Krščanske kulturne zveze Janko Krištof in predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko. Podelitve se bo udeležil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Nagrado, poimenovano po ustanovitelju Narodnega sveta koroških Slovencev in prvem ravnatelju Slovenske gimnazije Jošku Tischlerju, podeljujeta Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev kot najvišje priznanje obeh organizacij. Nagrado prejmejo kulturniki in drugi posamezniki za vrhunske prispevke na področju umetnosti, znanosti, kulture in politike, ki pomembno prispevajo v zakladnico slovenske narodne skupnosti na Koroškem, so sporočili organizatorji.

Lebič (1934), ki bo 36. prejemnik Tischlerjeve nagrade, velja za enega najbolj uglednih slovenskih skladateljev. Formalno glasbeno izobrazbo je pridobil razmeroma pozno; najprej je doštudiral arheologijo, nato pa leta 1972 na Akademiji za glasbo končal kompozicijo in dirigiranje. Kot ustvarjalec se je uveljavil že v družbi skupine Pro musica viva, ki se je spogledovala s sodobno resno glasbo.

Bil je korepetitor na Srednji baletni šoli v Ljubljani, pozneje je poučeval dirigiranje na Pedagoški akademiji ter predaval na oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Vodil je APZ Tone Tomšič in Komorni zbor RTV Ljubljana.

Ustvarjalno se je najprej posvečal vokalu, zlasti zboru. V veliki meri je izkušnja z vokalno glasbo tudi zakladnica znanja in navdiha za njegov ustvarjalni opus sploh. Vrsta njegovih vokalnih del je še danes kljub tehnični zahtevnosti pogosto na koncertnih sporedih.

Komponiral je za vse vrste zasedb. Njegove skladbe, med katerimi izstopajo kantata Požgana trava, simfonična dela Korant, Nicina, Queensland music, Cantico I in Cantico II ter vokalno-instrumentalni Miti in apokrifi in Ajdna, so bile izvedene na številnih festivalih po svetu. Leta 1994 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo, leto pozneje pa je postal redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.