Tisoč pevcev prihaja v mesto

V Celju napovedali bienalni, že 31. Mednarodni mladinski pevski festival

Objavljeno
03. april 2015 16.33
MMPF
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje - Sredi aprila prihajajo v Celje mladinski zbori iz Slovenije, Madžarske, Finske, Hrvaške, Češke in Romunije. V tekmovalnem delu se bodo na Mednarodnem mladinskem festivalu z dolgo tradicijo, tokratni bo že 31., pomerili v kategorijah mladinskih, dekliških in otroških zborov.

Skoraj teden dni bo v mestu preživelo okoli 1000 mladih pevcev. Zbore je za tekmovalni del festivala izbrala glasbena komisija, v kateri so Tomaž Faganel, Damijan Močnik in Nenad Firšt, ki je tudi umetniški vodja festivala.

Festival, ki bo med 15. in 19. aprilom, tudi tokrat organizira občinski Zavod Celeia, finančno pa ga omogočata Mestna občina Celje z 18 tisoč evri in ministrstvo za kulturo s 6 tisoč evri. Zadnjega dne festivala bo na Krekovem trgu pred Celjskim domom tradicionalni zaključni koncert, na katerem se bodo pod taktirko treh tujih in dveh domačih dirigentov tekmovalnim zborom pridružili še številni mladinski zbori iz celjske regije.

Poleg najbolj množičnega zborovskega petja je celjski festival že vrsto let znan tudi po tem, da mladi pevci popestrijo mestno dogajanje. Tudi tokrat bodo v času festivala posamezni zbori meščanom in obiskovalcem mesta pripravljali kratke programe v mestnem središču - Na Zvezdi, na mestni tržnici, na Krekovem trgu in na trgu pred kinom Metropol, spremljale pa jih bodo različne glasbene zasedbe iz Celja.

Festival se bo po običaju začel s Pésemco, območno revijo otroških in mladinskih pevskih zborov iz Celja, Dobrne, Štor in Vojnika. Zatem se bo začel tekmovalni del MMF, ki ga bo ocenjevala komisija v sestavi Sebastjan Vrhovnik (Slovenija), Bo Johansson (Švedska), Hansruedi Kämpfen (Švica), Damijan Močnik (Slovenija) in Jean-Claude Wilkens (Francija).