Tretji Overjam Reggae Festival v Tolminu

Znani glavni zvezdniki letošnjega mednarodnega reggae festivala na sotočju Soče in Tolminke.

Objavljeno
24. marec 2014 16.06
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Za letošnji Overjam International Reggae Festivalu, ki bo od 13. do 16. avgusta na Sotočje v Tolminu, je znanih še nekaj glavnih zvezdnikov, ki bodo tam nastopili. Sveža reggae imena se bodo mešala z legendami.

Chronixx je sveže ime z Jamajke, ki zadnji dve leti velja za najbolj zaželenega reggae izvajalca in pogosto nastopa na največjih reggae festivalih po svetu. Je umetniško ime, ki so mu ga nadeli jamajški prijatelji in je izpeljanka za »mali Chronicle«, kakor ga je poimenoval oče, glasbenik Chronicle. Pri petih letih je napisal svojo prvo pesem Rice Grain. Pod mentorstvom Dannya Browna je prvo pesem posnel pri trinajstih letih.

Prvič v Slovenijo prihajajo Dub Inc, francoska družbenokritična zasedba, ki je s svojimi turnejami prekrižarila svet. Člani prihajajo iz Saint-Étienne in delujejo že 17 let. Združujejo vrsto stilov, vključno z dancehall, dub, ska in celo rap. V njihovi glasbi se čuti vpliv afriške in arabske glasbe, pesmi pojejo v različnih jezikih kot je francoščina, angleščina, arabščina in kabyle. Skupina je izdala pet studijskih albumov, Rude Boy Story pa je dokumentarni film posnet o tej zasedbi.

Skupina The Skints prihaja iz Londona, Velike Britanije. Združujejo reggae, ska, dub, punk & hip hop ter vse skupaj spletejo v East London reggae zvok. Decembra 2011, po izdaji videospota njihove priredbe pesmi Katy On A Mission, pevke Katy B, je prepoznavnost Skintsov hitro zrasla. Od leta 2008 je skupina intenzivno nastopala, odigrala na stotine koncertov, spremljala izvajalce kot so The King Blues, The English Beat, The Aggrolites, Gym Class Heroes, You Me At Six, Sublime With Rome, Reel Big Fish, Less Than Jake, The Slackers, Gogol Bordello in Bedouin Soundclash.

Zion Train so britanska dub reggae zasedba, ki so v svoji več kot dve desetletji dolgi karieri izdali 13 albumov. Njihovi začetni izdaji sta bila singla Power One in Power Two, ki sta postala uspešnici na dub sceni v začetku devetdesetih. Leta 1992 so izdali revolucionarni singel Follow Like Wolves, ki spaja stila dub in acid housa. Z njim so si ustvarili podobo inovatorjev.

Poleg naštetih se bo na glavnem odru predstavil tudi Jamajčan Luciano, ki je s snemanjem začel leta 1992 – pri založbi Aquarius Record pa je posnel svoj prvi singel Ebony & Ivory. Singlu je leta 1993 sledil debitantski album Moving Up. Z izdajo albuma Where There Is Life leta 1995, je Luciano postal eden izmed najpomembnejših reggae pevcev desetletja in veliko upanje za obstoj reggae korenin v dobi dancehalla.

Macka B je v Angliji rojen reggae izvajalec in aktivist s tridesetletno kariero v Veliki Britaniji in Jamajki ter velja za enega najbolj vplivnih reggae izvajalcev v svoji zvrsti ni je že nastopal v naših krajih. Njegova glasba je osnovana na političnem in duhovnem sporočilu religije z dodanim komičnim vložkom. S sodelovanjem z Mad Professorjem je združil reggae stila dancehall in dub ter se hkrati uspešno izognil komercialnem crossover pristopu. Njegov prvi album Sign Of The Times je ob pomoči Mad Professorja izšel leta 1986 pri založbi Ariwa.