Trije bobneči dnevi edinega tolkalnega festivala

Tolkalisti in ljubitelji tolkalne glasbe se bodo prihodnji konec tedna že sedmič zapovrstjo zbrali v Žalcu.

Objavljeno
10. januar 2013 19.34
ZZalec, januiar 2013 - Nemka tolkalna skupina Playmobeat. Foto: Arhiv Bumfest
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Dejan Tamše, idejni in organizacijski vodja edinega festivala tolkalnih glasbenih skupin v tem delu Evrope, je predstavil letošnjo, že sedmo izdajo mednarodnega festivala tolkalnih skupin Bumfest.

Razen obeh prvih let so naslednja štiri leta vse festivalske koncerte v žalskem Domu II. slovenskega tabora razprodali in Tamše se letos nadeja prav tolikšnega zanimanja za festival, kakršnega drugod v Sloveniji ni.

Čeprav časi niso naklonjeni organizatorjem manj komercialnih glasbenih festivalov, so se v Žalcu prav zaradi velike zanimanja v prejšnjih letih tudi v letu 2013 odločili, da festival izvedejo. Kljub temu se nekoliko pozna, da so bili pri stroških bolj omejeni, saj letos v Žalec ne bo glasbenikov iz čezmorskih držav.

Pa vendar si Žalcu, ki je po zaslugi Tamšeta in sodelavcev postal eno izmed središč tolkalnega dogajanja v Sloveniji, ponovno obetajo tri bobneče festivalske dni. Letos v Žalec prihajajo skupine iz Nemčije, Madžarske, Italije in seveda Slovenije in Tamše pravi, da po kakovosti festival prav nič ne zaostaja za podobnimi festivali v tujini. Obljublja, da bodo zaradi raznovrstnosti programa tudi letos na svoj račun prišli vsi ljubitelji tolkalne glasbe.

Festival se bo v petek, 18. januarja, začel že dopoldan, ko bo skupina StoP - Slovenski tolkalni projekt, igrala za mlajše poslušalce. Uradna otvoritve festivala bo v petek ob 18. uri, ko bo nastopil nemški trio Playmobeat, ki ga sestavljajo trije po pristopu do glasbil povsem različni bobnarji.

Na sobotnem koncertu bodo 19. januarja nastopili Strokes Show Group, ki so bili zvezde madžarske izdaje televizijskega šova oddaje Talent. Na zaključnem koncertu pa bodo v nedeljo nastopili še brat in sestra Santangelo, ki prihajata iz najbolj znane italijanske tolkalne družine skupaj s tolkalno skupino Rhythm Factory ter Tolkalna skupina Glasbene šole Velenje.