TV Slovenija: Svet Slovenske filharmonije predlaga razrešitev Damjanoviča

Delo direktorja ne omogoča kakovostnega opravljanja poslanstva filharmonije, meni svet zavoda.
Objavljeno
15. junij 2017 00.54
De. P., STA
De. P., STA

Ljubljana – Svet javnega zavoda Slovenska filharmonija je na večerni seji ministru za kulturo Tonetu Peršaku sklenil predlagati razrešitev direktorja Damjana Damjanoviča. Svet namreč meni, da delo direktorja ne omogoča kakovostnega opravljanja poslanstva filharmonije, so poročali Odmevi na TV Slovenija.

Konec aprila je vlada imenovala nove člane sveta Slovenske filharmonije. Oblikovanje novega sveta je bilo potrebno zaradi spremembe ustanovitvenega akta filharmonije. Slednjega je vlada spremenila po stavki zaposlenih v orkestru Slovenske filharmonije, ki je bila uperjena proti direktorju zavoda Damjanoviču in šefu dirigentu Urošu Lajovicu. Za oba so zaposleni zahtevali, da odstopita, kar je naredil le Lajovic, ki je filharmonijo zapustil konec aprila.

S spremembami sklepa o ustanovitvi javnega zavoda je vlada članstvo v svetu Slovenske filharmonije razširila tako, da so v njem štirje predstavniki ustanovitelja, izbrani izmed strokovnjakov s področja dela zavoda, financ in pravnih zadev, zaposlene pa namesto enega odslej zastopata dva člana, ki ju izvolijo zaposleni v zavodu na neposrednih in tajnih volitvah.