Umrl britanski pevec in glasbenik Joe Cocker

V 71. letu je umrl zaradi raka na pljučih.

Objavljeno
22. december 2014 20.34
PEOPLE-JOECOCKER/
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
London - Britanski pevec in glasbenik raskavega glasu Joe Cocker je umrl, poroča danes britanski BBC. Star je bil 70 let. Slaven je postal v 60. letih, med nesmrtne pa se je zapisal z uspešnicami With a Little Help from My Friends, You Are So Beautiful, You Can Leave Your Hat on, Summer in the City, Unchain My Heart in mnogimi drugimi.

Smrt glasbene legende, ki je bil aktiven več kot 50 let, je potrdil tudi njegov agent Barrie Marshall. Umrl je za posledicami bolezni, ni pa povedal katere, poroča britanski BBC.

Angleški pevec John Robert "Joe" Cocker se je rodil 20. maja 1944, piše na spletni enciklopediji Wikipedia. Znan je bil predvsem po svojem raskavem glasu, pa tudi "specifičnih" gibih med petjem, ter priredbah popularnih pesmi, še posebej od Beatlesov.

Taka je bila tudi priredba With a Little Help from My Friends, s katero se je leta 1968 povzpel na vrh britanske lestvice. Leta 1969 jo je v živo izvajal tudi na legendarnem glasbenem festivalu Woodstock. Leta 1975 se je s singlom You Are So Beautiful uvrstil tudi med prvih pet uspešnic v ZDA.

Cocker je tudi prejemnik številnih glasbenih nagrad. Leta 1983 je za uspešnico Up Where We Belong iz filma Častnik in gentleman, ki jo je zapel z Jennifer Warnes, prejel ameriško glasbeno nagrado grammy in tudi ameriške filmske akademije oskar. Leta 1993 je bil nominiran za najboljšega moškega izvajalca za britansko glasbeno nagrado Brit. Leta 2007 je prejel tudi odlikovanje red britanskega imperija (OBE), še navaja Wikipedia.

V več kot pol stoletja dolgi samostojni karieri je Cocker izdal 23 studijskih albumov in nekaj koncertnih v milijonskih nakladah. Sodeloval je s številnimi glasbeniki, kot so Luciano Pavarotti, Zucchero, Eric Clapton in Jeff Beck.

Prehodil je tipično pot rockovske zvezde, od neverjetnega uspeha ob koncu 60. let prek težav z alkoholom v 70. do uspešnega in plodnega nadaljevanja glasbene poti, vse do danes.

Cocker, ki je zadnji album Fire It Up izdal leta 2012, se je v sklopu turnej večkrat ustavil tudi v Ljubljani, nekajkrat v hali Tivoli, nazadnje pa leta 2010 v Areni Stožice.