Umrl Davy Jones, pevec skupine The Monkees

Ameriška zasedba je zaslovela v 60. letih, še danes pa se je spomnimo po pesmih, kot sta Daydream Believer in I'm a Believer.

Objavljeno
01. marec 2012 00.12
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si
Davy Jones, pevec ameriške zasedbe je v 67. letu starosti preminil v spanju na svojem domu na Floridi. Njegov založnik je potrdil, da je bil vzork smrti infarkt. Ob vesti o njegovi smrti je radijski voditelj Dave Lee Travis za BBC dejal: "Marsikoga bo verjetno zbegalo, da je bil dejansko star 66. Vedno je bil videti kot majhen fant. Tudi ko je že odrastel."

The Monkees so nastali tako rekoč projektno. Kot ameriški odgovor na zasedbo The Beatles. "Svet jih je ljubil, pa tudi zvok iz severnozahodnih obronkov Anglije je bil nekaj, česar si je Amerika močno želela," je njihovo združitev pojasnil angleški glasbeni kritik Paul Gambaccini.

Jones, Micky Dolenz, Michael Nesmith in Peter Tork so leta 1966 skoraj čez noč postali pop idoli, čeprav se med sabo niti niso poznali. Producenti so jih vse namreč potegnili kar s ceste in jih nato vzgojili v glasbene zvezdnike. Zakaj? Ker sta bila producenta pač navdušena nad A Hard day's night, filmom o zasedbi The Beatles.

V trinajstih mesecih so štirikrat zasedli vrh najbolj poslušanih albumov. Da so se na glasbenih lestvicah lahko obdržali, pa so morali biti kljub vsemu tudi glasbeno nadarjeni. Še posebej Jones je imel "fenomenalno karizmo". Leta 2008 so ga na portalu Yahoo! Music uvrstili med deset najbolj prepoznavnih najstniških idolov.

Gotovo pa ni bilo odveč niti, da so se na televizijskih oddajah tudi vedno vidno zabavali. No, v užitek jim je bilo nastopati.