Umrl je legendarni David Bowie

Britanski kontroverzni glasbenik, filmski in gledališki igralec je po boju z rakom umrl v 70. letu starosti.

Objavljeno
11. januar 2016 09.05
PEOPLE-BOWIE/DEATH
Š. P., STA
Š. P., STA

Bowiejev sin in njegov menedžer sta potrdila, da je legendarni glasbenik umrl, poroča britanski Guardian. Prav tako so smrt potrdili na njegovih uradnih profilih na twitterju in facebooku: »David Bowie je danes umrl mirno v krogu svoje družine po pogumnem 18-mesečnem boju z rakom.«

David Bowie je bil eden najvplivnejših angleških umetnikov sodobnega časa. Njegov glasbeni, filmski in likovni razvoj je izrazito zaznamoval njegovo okolico, in to pet desetletij.

V svoji karieri je prodal več kot 140 milijonov izvodov albumov, izdal 26 albumov, revija Rolling Stone ga je uvrstila med sto največjih umetnikov vseh časov. 

Zadnji album Blackstar je izdal pred tremi dnevi, na 69. rojstni dan, njegov zadnji koncertni nastop pa je bil na dobrodelnem koncertu leta 2006 v New Yorku, poroča BBC.

David Bowie se je leta 1947 rodil v Londonu kot David Robert Jones. Umetniško ime si je nadel leta 1965. V zgodovino pop glasbe se je zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov − od glam rocka in belskega soula do elektronske glasbe. Nastopil je tudi v več filmih in televizijskih produkcijah. Svojo prvo skupino z imenom Konrads je ustanovil leta 1962. Sredi 60. let prejšnjega stoletja je igral s številnimi blues/beat skupinami, kot so bile The King Bees, The Manish Boys, The Lower Third in The Riot Squad.

Bowiejeva prva uspešnica Space Oddity je izšla julija 1969, v njej pa je predstavil fiktivnega astronavta Majorja Toma, ki se je pozneje še večkrat pojavil v njegovih skladbah, tudi v njegovem zadnjem singlu Blackstar. Leta 1972 se je pojavil z uspešnico Starman in svojim alter egom Ziggyjem Stardustum. Album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars je pomenil velik preboj na glasbeni sceni.

V 80. letih je s skladbami, kot so Ashes to Ashes, Let's Dance, China Girl, ter s sodelovanjem s skupino The Queen v skladbi Under Pressure vplival predvsem na svet pop glasbe, 90. leta je zaznamovala elektronska glasba in sodelovanje z Nine Inch Nails, s katerimi se je odpravil tudi na turnejo. Leta 1996 so ga sprejeli v dvorano slavnih rokenrola.

Po albumu Reality leta 2003 se je za deset let umaknil in že so se začele širiti govorice, da se je upokojil. Nato pa je leta 2013 presenetil z albumom The Next Day.

Leta 2004 je na odru doživel srčni infarkt, zatem pa občutno zmanjšal število svojih nastopov v živo. Leta 2006 je prejel grammyja za življenjsko delo, istega leta je tudi zadnjič v živo nastopil, in sicer na dobrodelni prireditvi Keep a Child Alive v New Yorku, kjer je zapel tri skladbe. V rodni Veliki Britaniji je zadnjič koncertiral leta 2004 na festivalu Isle of Wight.

Kljub umiku z odrov pa je še vedno glasbeno ustvarjal. Še lani je napovedal vrsto novih projektov, med drugim je spisal glasbo za francosko-britansko televizijsko serijo, poleg tega pa še za muzikal Lazarus. Igro je navdihnil znanstvenofantastični roman The Man Who Fell to Earth (Mož, ki je padel na zemljo). Po njem je bil posnet tudi film, v katerem je nastopil Bowie.

Poleg tega se je po več kot 20-letni prekinitvi lani znova odločil za sodelovanje s televizijo. Ustvaril je temačno skladbo za novo televizijsko serijo Johana Rencka Zadnji panterji (The Last Panthers).

Album Blackstar, ki je na police prišel tri leta po The Next Day, je že več kot 20. plošča v karieri pionirja glam rocka, čigar kariera je trajala več kot štiri desetletja. Glasbeni poznavalci Blackstar uvrščajo med njegove najboljše izdelke.

Na družabnih omrežjih se že vrstijo odzivi, da se je poslovil glasbeni heroj, saj eden njegovih najbolj znamenitih albumov nosi naslov Heroes, ki ga je v sedemdesetih letih ustvaril v Berlinu.

Tam in pred tem v Londonu je bila pred kratkim na ogled tudi veličastna multimedijska razstava o Bowieju, ki ga je osvetlila z vseh zornih kotov. Bowie ni bil le glasbenik in igralec, njegov kameleonski videz in preigravanje različnih glasbenih slogov sta postala kulturna referenca za vrsto umetnosti.

Med njegove najbolj znane pesmi spadajo Let's Dance, Heroes in Life on Mars, s svojo glasbo je nastopil tudi v filmu Mi otroci s postaje ZOO.

Bowie je študiral umetnost, glasbo in oblikovanje. Z mešanico rocka, elektronike in popa ter nenehnim spreminjanjem svoje podobe si je prislužil naziv kameleon, k njegovemu nenavadnemu videzu pa je pripomoglo tudi levo oko, v katerem je imel zaradi šolskega pretepa ves čas razširjeno zenico.

Zaigral je v več filmih in televizijskih produkcijah. O Bowieju so izšle številne knjige, posneta je bila vrsta dokumentarcev. Vsi so v njem prepoznavali genija, ki je v nekem obdobju zaradi precej nevarnega življenjskega sloga imel veliko srečo, da je preživel. Umiril se je šele v zakonski zvezi z manekenko Iman.

Preberite tudi:

David Bowie na Zemlji

David Bowie, veliko več kot zgolj promiskuitetni glasbenik