Umrl je George Martin, peti Beatle

Znameniti producent je liverpoolsko četverico spremenil v svetovne glasbene zvezde.

sre, 09.03.2016, 11:00
Objava novice o smrti »petega Beatla« je povzročila val žalovanja tudi v taboru oboževalcev povsem druge osebnosti, ki je pri dobrem zdravju. Kot poroča britanski Telegraph, so twitter preplavili izrazi žalosti ob »izgubi« Georgea RR Martina, ustvarjalca Igre prestolov.

Umrl je 90-letni George Martin, legendarni glasbeni producent, ki je spremenil skupino The Beatles v svetovno glasbeno senzacijo in eno najbolj prodajanih skupin v zgodovini. Kot so zapisali pri agenciji AFP, je Martinova družina sporočila, da je producent, ki je temeljito spremenil zvok pop glasbe, umrl včeraj na svojem domu.

Bobnar zasedbe The Beatles Ringo Starr je prvi po twitterju sporočil: »Bog naj blagoslovi Georgea Martina. Mir in ljubezen Judy in njegovi družini ... George, pogrešali te bomo.« David Cameron, britanski premier, je izrazil spoštovanje producentu, ki je poskrbel, da so Beatli podpisali za založbo Parlophone, ki jo je takrat vodil, potem ko je slišal njihov demo posnetek leta 1962. Dejal je, da je bil »sir George Martin glasbeni velikan, ki je delal s popularno četverico in ustvaril večno svetovno pop glasbo.« Martinova inovativna snemalna tehnika in njegova vloga avtoritete in mentorja mladim Liverpoolčanom mu je zagotovila nadimek − Peti Beatle.

Rodil se je 3. januarja 1926 kot tesarjev sin v severnem predelu Londona. Ko je odslužil vojaščino med drugo svetovno vojno, je študiral na prestižni glasbeni šoli Guildhall in igral oboo po londonskih klubih in barih. Prvo službo je dobil v BBC-jevi glasbeni knjižnici. Povabili so ga k založbi Parlophone, v okviru korporacije EMI, ki jo je leta 1955 začel voditi že pri svojih 29 letih. Martin je hitro ugotovil, da so Beatli velik potencial. Kot je pred časom povedal za glasbeno revijo Melody Maker, »so mi bili predvsem všeč kot ljudje in bil sem prepričan, da bi lahko skupaj naredili zelo uspešno glasbeno skupino«. Dodal je še, da kot skladatelji niso bili nič kaj prida, saj sploh niso znali napisati pesmi. »Prvi singel Love Me Do, ki je prišel do četrtega mesta na glasbenih lestvicah oktobra 1962, je bil precej skromen izdelek, vendar je to bilo najbolje, kar smo znali.« Temu je sledil singel Please Please Me, ki je prilezel do drugega mesta, in nato še aprila 1963 From Me To You, njihova prva pesem na prvem mestu. George Martin je tudi napisal glasbo za dva filma skupine The Beatles A Hard Day's Night in Yellow Submarine.

Verjetno je skrivnost njihovega uspeha v kombiniranju njegove sofisticirane in disciplinirane klasične glasbene izobrazbe s surovostjo in neposredno energijo mlade generacije rock'n'roll skupin, ki so začele britansko svetovno glasbeno invazijo.

Ko so Beatli razpadli, je zgradil znameniti glasbeni studio Air Studios na karibskem otoku Montserrat, katerega je moral leta 1989 zapreti, saj je bil uničen ob divjanju hurikana Hugo. Delal je tudi z drugimi glasbeniki, kot so Bob Dylan, Sting in Elton John. Z nekdanjim Beatlom Paulom McCartneyjem je posnel dva solo albuma Tug of War in Pipes of Peace. Viteštvo so mu podelili leta 1996.

Prijavi sovražni govor