Umrl je Glenn Frey, soustanovitelj skupine The Eagles

Frey je umrl v starosti 67 let. Bil je soavtor mnogih velikih uspešnic kalifornijske zasedbe.

Objavljeno
19. januar 2016 10.29
FILES ENTERTAINMENT US MUSIC EAGLES FREY
De. P., STA
De. P., STA

New York - V New Yorku je po številnih zdravstvenih težavah v ponedeljek umrl soustanovitelj legendarne glasbene skupine The Eagles Glenn Frey. Skupina je najbolj zaslovela pred 40 leti z veliko uspešnico Hotel California in istoimensko ploščo. Znana pa je še po uspešnicah, kot so Take It Easy, Tequila Sunrise, Desperado, Lyin' Eyes, One Of These Nights, Take It To The Limit, New Kid In Town, Heartache Tonight, I Can't Tell You Why in drugih.

Frey je imel tudi nekaj samostojnih uspešnic, najbolj znani med njimi sta pesmi Heat Is On in You Belong to the City. Nastopal je tudi v filmih in nadaljevankah.

Frey se je že dalj časa spopadal z artritisom. Komplikacije v zadnjih tednih, povezane s pljučnico, obolelo trebušno slinavko in jemanjem zdravil za lajšanje težav, povezanih z revmo in artritisom, pa so botrovale njegovi smrti v starosti 67 let. Njegova družina je na spletni strani skupine The Eagles izrazila hvaležnost vsem, ki so molili in upali, da bo okreval.

Frey je v 70. letih prejšnjega stoletja prišel v Los Angeles iz Detroita in tam našel tri podobne pritepence iz drugih delov ZDA, ki so potem ustvarjali »kalifornijsko glasbo«. To je glasbo večinoma nežnih pesmi, kot da bi jo ustvarjal nekdo pod vplivom sonca in marihuane. Hkrati pa so širili meje glasbenega ustvarjanja z združevanjem countryja, folka, rocka, popa in soula.

Slava je poglabljala spore in skupina je leta 1980 razpadla. Pred tem so leta 1976 izdali svojo najbolj uspešno in od kritikov priznano ploščo Hotel California z istoimenskim singlom, ki jo je odpel bobnar in pevec skupine Don Henley. Nenavadno velik uspeh so dosegli tudi s prodajo albuma Their Greatest Hits 1971-1975.

Kitarist Frey je skupino ustanovil z bobnarjem Donom Henleyjem, oba sta v njej nastopala tudi kot pevca. Uvodoma sta se jima pridružila še kitarist in pevec Bernie Leadon ter basist in pevec Randy Meisner. Frey je med drugim odpel uspešnice, kot so Take It Easy, Peaceful Easy Feeling, Tequila Sunrise, Lyin' Eyes, New Kid In Town in Heartache Tonight.

Zaradi prepirov se je skupina razšla za 14 let in Henley je nekoč dejal, da bodo spet skupaj šele, ko pekel zamrzne. To se je naposled zgodilo leta 1994, ko so se vrnili z albumom Hell Freezes Over.

Frey in Henley sta ostala, skupina pa je doživela nekaj kadrovskih sprememb: prvi jo je leta 1975 zapustil kitarist Bernie Leadon, zamenjal ga je Joe Walsh, z njim pa je skupina dobila trši zvok. Naslednji je odšel basist Randy Meisner (leta 1977), zamenjal ga je Timothy B. Schmit. Leta 1974 se je zasedbi pridružil kitarist Don Felder znan tudi po vzdevku Fingers, ki so ga po sporih zaradi denarja iz benda vrgli leta 2001.

Zasedba The Eagles je bila leta 1998 uvrščena v dvorano slavnih rock and rolla v Clevelandu.

Henley je ob Freyjevi smrti sporočil, da mu je hvaležen za vse, kar sta doživela skupaj. Bila sta kot brata in vezi nista nikoli pretrgala, niti v 14 letih, ko skupina ni delovala. »Glenn je začel vse skupaj. Bil je hecen, trmast, eksploziven, radodaren. Vedno mu bom hvaležen za vse,« je sporočil Henley.