Umrl je Jack Bruce

Znameniti blues rockovski basist je preminil za posledicami bolezni jeter.

Objavljeno
28. oktober 2014 14.19
PEOPLE-BRUCE/
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
V 71. letu starosti je zaradi posledic bolezni jeter umrl škotski večinštrumentalist John Symon Asher Jack Bruce, ki je znan predvsem kot basist blues rock psihedelične zasedbe Cream. Čeprav je bil Jack Bruce večplasten glasbenik in skladatelj, se je v zgodovino sodobne popularne glasbe zapisal kot soustanovitelj skupine Cream, skupaj s kitaristom Ericom Claptonom in bobnarjem Gingerjem Bakerjem, ki je veljala za prvo super rock skupino. Njeni člani so namreč že bili uveljavljeni glasbeniki, znani iz drugih skupin.

Bruce se je rodil 14. maja 1943 v Lanarkshiru na Škotskem in se je naučil igrati kontrabas kot najstnik. Imel je sicer možnost obetavne kariere kot klasično izobražen čelist, vendar so mu na Royal Scottish Academy of Music and Drama dali ultimat, ko so izvedeli, da ob večerih igra jazz po klubih, da se lahko preživlja. Opustil je študij in se prepustil igranju glasbe.

Leta 1962 se je pridružil znameniti britanski bluesovki šoli Alexisa Kornerja v skupini Blues Incorporated, kjer se je spoprijateljil z bobnarjem Gingerjem Bakerjem, a se je prijateljstvo hitro ohladilo, ko je Bruce prešel s kontrabasa na električno baskitaro. Takrat sta se sprla in Bruce je moral oditi, vendar sta se nato z Bakerjem še nekajkrat srečala v izjemno ustvarjalnih skupinah.

Tako sta Jack Bruce in Eric Clapton nekaj časa igrala v še enem razsadniku britanskega blues rocka, in sicer v skupini Bluesbrakers Johna Mayalla. Ko je Ginger Baker prišel do Claptona in mu predlagal, da bi sestavila skupino, je Clapton dejal, da je to v redu, samo Jack Bruce bo pa v njej igral baskitaro in pel.

Tako je leta 1966 nastal eden najprodornejših rockovskih triov Cream, ki je deloval le dve leti in izdal štiri odmevne albume Fresh Cream (1966), Disraeli Gears (1967), Wheels of Fire (1968) in Goodbye (1969), ki so se prodali v skupni nakladi 35 milijonih izvodov po celem svetu. Bruce je bil soavtor večine največjih uspešnic zasedbe, kot so Sunshine of Your Love, I Feel Free in White Room. Naredili pa so tudi nekaj izjemnih in vplivnih bluesovih priredb, in sicer Crossroads Roberta Johnsona, Spoonful Howlin'a Wolfa in Born Under a Bad Sign Alberta Kinga.

Kasneje je Jack Bruce med drugim sodeloval s Frankom Zappo in Loujem Reedom ter bil član Ringo Starr's All-Starr Band. Imel je tudi samostojno kariero, ki jo je začel leta 1969 z albumom Songs for a Tailor in končal letos spomladi s svojim štirinajstim studijskim albumom Silver Rails.